top of page

Hardangervidda


Here is day to day updates from Hardangervidda. We have had an fantastic time there but also very challenging. The spring arrived early this year and the rivers are full of water. We have been lucky to be able to cross some ice bridges and other rivers we had to run across and get wet. Now the question is what's next? Our plan was to continue to Finse and över to Breistølen. But the skiing conditions aren't great and the rivers are getting worse so maybe we need to change the plan and send our skis home and walk to Hemsedal.

Day 14 Haukeliseter-Hellevassbu 22,55 km Today we started over Hardangervidda, the mountian plateau that almost killed Roald Amundsen and his brother in 1896 when they became the first people to cross Hardangervidda in winter. Roald Amundsen became later the first person to reach the south pole. Strong winds and freezing cold temperatures will not be our challenge but the rivers that have opened already and snow that has started to  melt. We didn't leave Haukeliseter until after  lunch time because is was so foggy in the morning that the sight wasn't good, it cleared up just before we started and we had an fantastic day on ski with sun and no wind at all. It was ALOT of upp hill and the first 5km was a lot of on and off with skis before we gained some altitude and reached good snow. I'm not a pro on skis and with a heavy backpack on it is even harder. I manage to survive all the down hills but  instead I had a fall once going uphill when both skis slipped backwards really fast and there I was laying with the backpack over me and couldn't get up. I also manage to sit down in a water paddle after we had a break and I was going to taken my backpack on me and lost the balance backwards and stamble few steps before I fell over.  It was lots of laughing...

Day 15 Hellevassbu-Litlos 19, 05 km Less hills today than yesterday, but not flat though. Today's challenge was the last river we had to cross at end of the day. We had to walk across and of course we got really wet as we walked across in our ski boots.

Day 16 Litlos-Sandhaug 26,89 km We had alla different type of weather today. The morning was super foggy, but it didn't take long until it cleared up and the sun came up. It was so warm that I skied in my sport bra and in the afternoon it was back on with waterproof, light rain for an hour or so before the fog came back and then sun again. Today was again less hills. Few rivers to cross. We had to walk over two ice/snow  bridges and the last rivers we had to walk across and got really wet again.   

Day 17 Sandhaug-Trondsbu 17 km Today was wet and cold! The rain was pouring down all day and we had 3 rivers that we had to walk across with water up to our knees and the second last river was deeper than that. We walked across with the ski boots so it was just to continue for another 2-3km in boots full of water before we reached a cabin that we decided to stay the night at. First the plan was to continue for another 10km but in this weather and after all the rivers we had to walk across we decided to stop here and start early tomorrow morning.  We have now crossed Hardangervidda and maybe we were the last skiers over Hardangervidda for the season?!

Day 18 started with a 13 km walk down to the road to pick up our food depo and decide what to do next. Our friend left us a gift with our food depo. A beer haven't tasted better! 

Ups & downs from the week. 

Gina

Ups: The beautiful views. 

Downs: The cold rivers to cross. 

Stig

Ups: All the grouse's we have seen. 

Downs: all the ice cold rivers we have crossed. 

                         // Gina Johansen 

🇸🇪Svensk översättning 🇸🇪

Här kommer dags uppdateringar ifrån dag till dag över Hardangervidda. Vi har haft en fantastisk tur men också många utmaningar med att korsa en del älvar. Våren kommer snabbt och älvarna är fyllda med vatten. Vi har haft tur och kunnat tagit oss över på några is broar och behövt plaska rätt över andra älvar. Så nu är frågan vad som sker här näst? Planen var Finse och vidare mot Breistølen men pga utav dåligt före på fjället, mycket blöt snö och älvar fyllda med vatten ser det nu ut som vi lägger om rutan. Kanske är det dags att parkera sidorna och traska lite öst över på väg. Dag 14 Haukeliseter-Hellevassbu 22,55 km Idag startar vi äntligen över Hardangervidda. Fjället som nästan dödade Roald Amundsen och hans bror när dom 1896 var de första personen att korsa Hardangervidda vinter tid. Roald Amundsen blev senare första personen att ta sig till sydpolen år 1911. Starka vindar och extremt kalla temperaturer blir inte utmaningen för oss utan istället älvar som har öpnas upp och börjat tina, samt snön som smälter tidigare än vanligt. Vi lämnade inte Haukeliseter fören efter lunch tid. Det var dimma hela morgonen och dålig sikt. Efter lunch sprack det upp och vi hadde en fantastisk tur med massa sol och vindstilla. Det var MYCKET klättring hela dagen och de första 5km var det mycket av och på med skidor innan vi hade fått lite höjdmeter och det var mer snö. Jag är ingen mästare på att åka skidor och med en tung ryggsäck är det inte enklare. Jag lyckades överleva alla nedförsbackar, men istället lyckades jag ramla i en uppförsbacke då skidorna gled back väldigt snabbt & där låg jag med ryggsäcken över mig och kom inte upp utan hjälp. Jag lyckades också ramla baklänges i början när jag skulle få ryggsäcken på mig och det blev lite baktungt, jag snubblade ett par steg bakåt innan jag ramlade baklänges och satte mig i en vattenpöl. Dag 15 Hellevassbu-Litlos 19,05 km Idag var det mindre backar men fortsatt en hel del uppför och nedför.  Förstår inte hur detta kallas för vidda med så kuperad terräng. Dagens utmaning var sista älven vi behövde ta oss över. Alla broar är inte uppe efter vintern. Så det var bara att bli blöt och traska över älven. Day 16 Litlos-Sandhaug 26,89 km Idag har vi haft alla olika typer utav väder. Morgonen startade med tjock dimma som sen över gick till sol. Det blev så varmt att jag kunde skida i min sport bh. Sen var det på med skalkläder och regn. Och tillbaka till dimma och igen sol. Det var mindre backar idag, men vi hadde flera älvar att korsa idag och två utav dom lyckades vi korsa genom att skida över två is broar varav den ena var lite riskfylld och vi valde att använda oss utav rep där. Den sista älven fick vi gå över och blev igen blöta. Dag 17 Sandhaug-Trondsbu 17 km Idag har regnet öst ner hela dagen och det har varit kallt.  Vi hade 3 älvar idag som var lite utav en utmaning att ta sig över.  Vi sprang med skid skorna på oss över älvarna och den näst sista älven hadde vi vatten upp till låren, is kallt när det forsade in i stövlarna. Vi valde att inte stanna utan bara köra på i blöta kläder och säkert flera liter vatten i skorna. Vi hadde då ca 3 km till en hytta vi bestämde oss för att övernatta i. Planen först var att köra på 10 km till ner till vägen. Men pga utav så mkt regn och genom blöta skidskor efter älvarna bestämde vi oss för att istället stafta tidigt imorgon bitti. Vi är iaf klara med Hardangervidda. Och kanske var vi de sista skidåkarna för denna säsongen på Hardangervidda?!

Veckans ris & ros:

Gina

Ros: utsikterna! 

Ris: Alla is kalla älvar vi har sprungit över. 

Stig

Ros: Så sjukt mye Ryper på fjället här. 

Ris: Måste väll också säga alla dessa kalla älvar vi har tagit  oss över. 

                 // Gina Johansen 


563 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page