Socks and hiking


Strumpor och vandring.

Fötterna är det viktigaste vi har när vi är på tur och ett par bra kängor tillsammans med rätt strumpor kan vara avgörande för en trevlig tur upplevelse. Hur vet man vad för typ utav strumpor man ska välja och hur behandlar man ömma fötter på lång tur?

  • Strumpor som ska användas när du vandrar bör vara med Ull/Merino ull i strumporna. Ull håller både fötterna varma när dom blir fuktiga, torkar snabbt och får inte den där hemska sur lukten som andra material när man svettas.

  • Det bör vara dubbelvävd vid häl och tå för extra slitstyrka. Jag tycker också en lite tjockar strumpa kan hjälpa på långa turer då fötterna lätt blir ömma under, det extra lilla skyddet hjälper. Varma dagar är dock tunna ull strumpor att rekomendera. Men på lång tur är det smart att ha med tjockare ull strumpa i ryggsäcken ifall fötterna blir ömma under. Det hjälpte mig på min vandring genom Norge.

  • På pauser är det viktigt att ta av sig skorna, ta ut sulorna och ta av sig strumporna för att låta fötterna vädra och svettiga strumpor får en chans att torka upp och vädra sig lite. Om möjligheten finns kan det också vara smart att tvätta fötterna i en älv när man har lunch pause.

  • För att torka strumporna i tältet när det är kallt lägger du strumporna i sovsäcken när du sover så torkar dom utav din kroppsvärme i sovsäcken.

Låga, mellan höga strumpor eller knä strumpor?

När du vandrar med kängor är det mellan höga strumpor eller knä strumpor som gäller. Detta beror lite på understället du använder. Jag föredrar 3/4 underställ som går till knäna och sen höga strumpor till det på kalla dagar och varma dagar eller milda höst dagar är mellan höga strumpor lagom då får man lite luftning mellan strumpa och underställ.

3/4 underställ med höga strumpor gör det så mycket bekvämar i stövlarna du har bara strumpan som sitter tajt mot benet i kängan istället för en strumpa som ska gå över ditt underställ i kängan. Du får också ett “friare”steg när du vandrar med 3/4 underställ och en hög strumpa än med ett underställ i stoppat i en strumpa som sitter åt lite över knät.

Nedan här har jag nämnt mina favoriter ifrån Gococo som jag använder på tur och i träning året runt.

Skiing Petroleum

Denna strumpan är anpassad till utförsåkning och kalla dagar i skidbacken men det är en fantastisk strumpa att använda i vandrings kängan både kalla sommardagar i det skadinaviska fjällen och höstdagar när temperaturen börjar sjunka. Det är också en favorit i tältet till ett par 3/4 underställ. Denna strumpan är min mest använda strumpa och en favorit. Läs mer om den här på Gococo's egna sida.

Outdoor Sport och Trekking

Är två strumpor med lite extra vaddering under fötterna för att ge lite dämpning, varmare strumpor som passar till vandrings kängan både kalla sommardagar i det skadinaviska fjällen och höstdagar när temperaturen börjar sjunka som på vintern till längdskidåkning .

Läs mer om Outdoor sport här och trekking här

Technical Cushion High Wool

Är en tunnare ullstrumpa som passar bäst varma sommardagar på fjället och även till löpning i kallare temperaturer men även på sommaren om man inte vill springa med en lägre strumpa. Läs mer om den här på Gococo's egna sida.

Ullstrumpa basic

Denna strumpan är en helt enkel strumpa som passar till varmare dagar på fjället som hemma till vardag. . Läs mer om den här på Gococo's egna sida.

Skötsel utav fötterna på lång tur.

Tvätta fötterna i en älv varje kväll, Själv har jag med lite grönsåpa jag tvättar foten med. Torka dom speciellt noggrant mellan tårna för att undvika risk för fotsvamp. Ha med en nagelklippare och hålla tånaglarna korta för att undvika att