top of page

Socks and hiking


Strumpor och vandring.

Fötterna är det viktigaste vi har när vi är på tur och ett par bra kängor tillsammans med rätt strumpor kan vara avgörande för en trevlig tur upplevelse. Hur vet man vad för typ utav strumpor man ska välja och hur behandlar man ömma fötter på lång tur?

  • Strumpor som ska användas när du vandrar bör vara med Ull/Merino ull i strumporna. Ull håller både fötterna varma när dom blir fuktiga, torkar snabbt och får inte den där hemska sur lukten som andra material när man svettas.

  • Det bör vara dubbelvävd vid häl och tå för extra slitstyrka. Jag tycker också en lite tjockar strumpa kan hjälpa på långa turer då fötterna lätt blir ömma under, det extra lilla skyddet hjälper. Varma dagar är dock tunna ull strumpor att rekomendera. Men på lång tur är det smart att ha med tjockare ull strumpa i ryggsäcken ifall fötterna blir ömma under. Det hjälpte mig på min vandring genom Norge.

  • På pauser är det viktigt att ta av sig skorna, ta ut sulorna och ta av sig strumporna för att låta fötterna vädra och svettiga strumpor får en chans att torka upp och vädra sig lite. Om möjligheten finns kan det också vara smart att tvätta fötterna i en älv när man har lunch pause.

  • För att torka strumporna i tältet när det är kallt lägger du strumporna i sovsäcken när du sover så torkar dom utav din kroppsvärme i sovsäcken.

Låga, mellan höga strumpor eller knä strumpor?