top of page

Magerøya's pearl, Tunes.

Många tar turen till Knivskjelodden som är Europas nordligaste punkt, men varför inte ta turen till Europas nordligaste strand, Tunes. Kanske det till och med är världens nordligaste strand?!

Sanden är näst intill kritvit, landskapet är grönt och frodigt, utsikten är spektakulär. Du kan se Knivskjelodden gå ner i havet och på andra sidan dalen har du en utsikt över de berömda Gjesværstappan som är en ö grupp och ett av Norges största fågelklippor.

Hur tar man sig till Tunes:Distans: 18 km retur

Det är en parkering på vänster sida innan du anländer Nordkapp platån, samma parkering som är till Knivskjelodden. Härifrån startar du på samma markerade led som går till Knivskjelodden, men efter ca 2,7 km delas leden och det är ganska dåligt markerat där den delar sig så följ med lite på kartan. Härifrån är det inte längre markerat med röda T utan bara stora "sten vardar". När du börjar den bratta nedstigningen mot Tunes är det inte längre markeringar men du ser stranden och dalen ovanifrån. Du måste också fylla på med vatten innan du går ned den sista backen, det rinner en bäck där. Terrängen är lätt att vandra och väldigt platt fram till nedstigningen som är ca 250 höjdmeter.Var uppmärksam på att vädret skiftar snabbt och dimman lägger sig tätt över hela området vilket gör navigering svårt, så karta, kompass och kanske GPS eller den smarta "Norges kart" som är en app man kan ladda ner på telefon och har då gps signal även utan telefontäckning. Men kom ihåg att batteriet på telefon kan ta slut. Du har heller ingen telefontäckning nere vid Tunes.