top of page

På tält tur i - 50 & planer om Sydpolen

Jag får många frågor hur planerna för Sydpolen går och om jag har ska ut på några nya turer nu i vinter. Så jag tänkte att jag skriver en liten uppdatering här.


Sydpolen - Jag jobbar fortfarande med att få finansieringen på plats. När man reser till Antarktist för en expedition är det säsong från November til ca mitten av Januari. Men redan i Augusti måste jag ha ca 850 000 nok av finansieringen klar, detta inkluderar bland annat flyg till Antarktis och ut från Sydpolen. Sen kommer det andra kostnader som försäkring, satellitt/kommunikasjon, flyg til Punta Arenas, boende, mat under turen, utrustning mm.


Målet mitt är fortfarande det kvinnliga speedrekordet som betyder att jag måste skida under 31 dagar och 22 timmar. När jag började planera min expedition var rekordet på nästan 39 dagar. Så det betyder att jag nu måste skida 1130 km med snitt 38-40 km om dagen för att komma under 30 dagar. Det blir spännande. Jag jobbar med att få ner vikten ännu mer på utrustningen jag ska ha med mig och testa nya produkter.


Här nedan är några artiklar från sista tiden och senaste podkaster jag varit gäst på :


 

Planer för vintern 2024 -


1-4/2 Finnmarksvidda

15/2 Föreläsning på folketshus i Mustadfors.

16-18/2 Expedition Finse , lördag kväll är jag med på ett nummer tillsammans med två andra Norska tjejer som planerar en expedition till Sydpolen.

3-17/4 Drar jag till Svalbard med några jenter på en expedition. Mer info om det senare.


Sen är planen min att få till några ordentliga träningsturer på Finnmarksvidda i slutet av Februari/Mars månad.


Jag tar också på mig fler föreläsningar, workshops. Ta kontakt på mejl om ni är intresserade att boka mig.

 

Hur kan jag hjälpa till -

Jag tycker verkligen sponsor delen är väldigt svår, det är något med att övertyga någon varför dom skal bidra till just mitt projekt. Jag behöver som sagt fler sponsorer och samarbetspartner, så visst ni är intresserade att att bli med på en spännande resa ta kontakt så bokar vi in ett möte. Kanske du vet om någon som kan vara en eventuell sponsor, dela gärna mina planer.

Jag har också startat en ny innsamling där man kan donera till projektet, dela gärna vidare :)Jag är väldigt tacksam för alla som är med och bidrar. Det betyder väldigt mycket.
 

ÅRETS FÖRSTA TUR-


Årets först tält tur gick till Karasjok 2 Januari. Jag var två nätter där och fick testat mig i riktig kyla. Första natten gick det ner till 42 minus och sista natten visade det - 50.

Jag brukar dra på tur i slutet av December, början på Januari varje år på Finnmarksvidda. Det är en speciell tid på året där det är mörkt, kallt och du möter aldrig människor på tur i stort sett.
Målet är inte att skida långt, men att komma mig ut med pulka, tält och skidor. Det är ett perfekt tillfälle att testa utrustning i riktig kyla, få till ett bra system i tältet när allt är genom fruset. Det är ganska stor skillnad och inte ha morgon solen som värmer i tält även om det är minus 30 ute. Jag märker det tydligt på mina fingrar när det blir kallare än 30 minus. Allt tar längre tid för mig eftersom jag sliter med likfingrar och Raynauds fenomen och är väldigt rädd att frysa om just fingrarna.Jag är lika amazed varje gång jag får uppleva en show av norrsken när jag är på tur. Naturen är verkligen fantastisk.


Jag fick ganska många frågor på Instagram från turen så tänkte jag svarar lite kort på det här då det kanske är andra som funderar över det samma saker.


Batterier/telefon/Camera:

Det är viktigt att hålla batterierna varma efter du börjat använda dom, annars tappar dom tom för ström fort. Kamera batteri har jag i innerficka på te x skalbyxan, telefon har jag inte i ett fodrat fondral men också i innerficka på te x skalbyxan som går upp mot bröstet. powerbank som jag har använt brukar jag låta ligga i sovsäcken lite skyddad från den värsta kylan. På längre expeditioner har jag faktist haft den i fickan när det varit som kallast. Idag har det kommit några nyare modeller som inte ska tappa så mycket ström när dom blir kall.


På kvällen har jag en Naglene flaska med varmt vatten i sovsäcken där lägger jag också powerbank och telefon bredvid, Perfekt att värma händerna på flaskan med.


Sovsystem:


Jag har inte använt mig av något "vapour barrier" för att hålla dun sovsäckarna torra, pga av bara 2 nätter. Men är ett behov för längre turer i mörketiden om man inte får torkat det i en hytta te x. Jag har två vanliga foam liggunderlag det ena är ett tjockare av denna varianten . Jag ska testa ut ett med luft i vinter. Men går helt fint med foam.


Sovsäck använde jag 2 st dun den ena är Helsport Spitsbergens inner sovpose i dun och den andra är en gammal Helsport som jag tror heter Kongsfjorden. Den har lite historia bakom sig då jag fick den utav Pat Farmer som använde den tillsammans med en sovsäck från Mont som jag också har när han genomförde sin expedition Pole to pole i 2011 där han sprang från Nordpolen till Sydpolen (Nordpolen var på truga).


Jag sover med ett lager av ullnetting, tun mössa, vanliga ullstrumpor normalt. Men sista kvällen var det lite kallt. Kanske också pga av att min primus inte fungerade helt så det blev aldrig någon temperatur i tältet. Då sov jag med ett lager till av ullunderställ och ullkartanker på fötterna.


Primus:

Bensin har en frysepunkt på minus 45 tror jag det är och det är säkert anledningen till att jag hade problem att få fräs i den.


Att andas i så kallt:

Luften är väldigt torr och jag hostar en del, samma upplevde jag när jag var i Irkutsk i Sibirien, men när jag kom ner till Bajkalsjön är det högluftfuktighet där var det annan luft att andas inn även om jag hade minus 42 första två nätterna där och minus 37 dagtid. Jag hade mask med mig, använde den inte så mycket då jag inte hade något högt tempo när jag skidade och det var så vindstilla att det var egentligen väldigt okej.


Att gå på toaletten:

Inga konstigheter, mycket värre när det blåser ute. Men det finns "kissetratt" till tjejer så man kan kisssa i en flaska i tältet. Jag själv inte provat det än, men har det i planer till Sydpolen. Sök på go girl.


Hålla fötterna varma:

Jag hade faktist "tå värmare" i skidstövlarna. Jag väntar på ett par nya stövlar från Lundhags som jag tror ska fungera utan tåvärmare. Men med dom jag har nu måste jag ha det för att hålla värmen. I tältet och runt camp har jag ullkartanker, skallar och Neos navigator över dom.


En viktig detalj är att ha med tält borste och borsta tältet när man vaknar på morgonen det är det första man gör då det är väldigt mycket frost på tak och väggar, detta måste göras

innan man startar primusen och det blir till fukt och börja droppa i tältet.

// Gina JohansenSorry no english translation right now, I will update if I translate the post.

 
47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page