Sværholthalvøya in winter

Distans: 110 km Retur

Höjdmeter: 2700 m

Start punkt: Kjæs


Efter sisådär sju månader med dåligt väder, stängda vägar, vind och brist på sol kom äntligen det där vädret vi väntat på och vi kunde packa bilen och köra 30 mil runt hela porsanger fjorden till Kjæs. Från Lakselv kör du mot Børselv och tar av emot Veidnes. Vi körde Tisdag eftermiddag när Stig-Rune var klar på jobbet. Bara två dagar tidigare hade ovädret härjat i Finnmark. Vägarna var stängda nästan hela helgen och det hade kommit en go del med snö, perfekt för oss.


Dag 1

Tracking

Med bara 14 dagar till midnattsol blir det inte riktigt mörkt på natten längre, så det var inga problem att anlända vid 21:00 till Kjæs och börja skida ett litet stycke. Planen var att komma oss över själva kjæsdalen och över <<skogkanten>>. Kanske det är att ta i och kalla det skog, för en som är uppvuxen på landet med riktig granskog runt gården kallar vi detta bush och träd.

Bush, skog eller om vi nu kallar det träd så är det också mycket djupsnö och pulkan blir extra tung att dra. På toppen var det bara upp och ner genom <<skogen>> , Pulkan blir så tung att dra att man börjar fråga sig vad man håller på med?! med en vilo-paus var femte meter känns det som det kan ta lååååååååång tid att komma sig ut till Sværholtklubben och tillbaka. Vi slet i hela 3,5 km första dagen innan vi kom oss över den stora skogen och bestämde oss för att slå läger och dagen därpå ta oss rätt upp Einerfjellet, då är vi liksom uppe och kan bara skida på in igenom. Alternativ nummer två kanske de flesta hade valt det är någon kilometer extra och går runt i dalen.


Stig-Rune är en van fjällman som är uppvuxen på fjället med jakt, vandring och skidåkning. Men han har aldrig varit på tur med pulka och litet nylon tält vinterstid. Han har sagt att han aldrig blir med på en sådan tur då han inte är intresserad utav att frysa.

Ja nu har vi haft strålande sol och det var så varmt i tältet på natten att vi måste öppna upp sovsäckarna. Vi sov 8 timmar första natten.


Vi hade ett enormt lass i pulkan, räknar att den var ca 65 kg. Vikt är inte svårt att samla på sig när man ska på tur. Vi tog bara en pulka med, så packning för båda två i den + Storm's packning. I tilläg hade jag en ryggsäck med lite snacks för dagen och kläder för att byta till tort på kvällen, snabbt och smidigt. Bara Storm tog 5 kg i mat med sig, vi hade med ett flak med öl för att njuta en öl var på kvällen eller i solen mitt på dagen, så hade jag med mig en Nocco att starta morgonen med i tältet, det är så gott. Vi hade också med oss lite extra god mat att laga och en skvätt med röd vin till maten. Man måste helt enkelt slita lite extra för att unna sig lite lyx på fjället. Sen så räknar man ner hur många kilo lättare pulkan bli per dag och det går fort att få bort vikt när man börja tömma lagret på mat och dricka. Smart att starta med det tygnsta först.
Dag 2

TrackingDe första kilometrarna upp Einerfjellet gick långsamt, vi gick på fötterna utan skidor och drog pulkan tillsammans upp den väldigt bratta backen. När vi kom oss upp blev det direkt en paus med lite fika och en titt på kartan. Det är inga markerade leder på Sværholt så det gäller att navigera och ta sig en så rak linje som möjligt. Ca halvägs går Tømmervikdalen genom hela Sværholt från öst till väst. Den är bratt och om man inte följer med på kartan kan det lätt bli många extra kilomter öst eller väst över för att hitta ett ställe att ta sig över. På vintern måste du hela vägen ner Tömmervika eller skida väst och ner mot flatvika och korsa där, men där är det väldigt bratt och med den stora pulkan vi hade med oss kändes Tømmervika som ett bättre alternativ. Innan du kommer ner till Tömmervikdalen passerade vi Savzavarri 578 moh , detta är högsta punkten i Nordkapp kommun och där går också kommun gränsen till Lebesby. Det blev helt enkelt ett par extra höjdmeter för att just ta oss upp på denna punkten. jag kallar det Punkt för det är inte en markerad topp när du kommer upp på detta fjället. Det är ganska platt uppe på själva fjället, man kan lätt blanda ihop den högsta punkten med <<lilla Savzavarri>> som är 572 moh och har en mer marked punkt och stor varde.


Det är väldigt väldigt liten chans att möta andra folk på Sværholt. Området kallas "Europas sista vildmark".

Halvön ligger mellan Porsangerfjorden och Laksefjorden och utanför Sværholtklubben har du Barentshavet. Det är otroligt väderutsatt och det gäller verkligen att följa med på väderuppdateringarna innan du beger dig och räkna med att du kanske bli väderfast här, Speciellt om du får båttransport över en av fjordarna, i dåigt väder kommer man sig inte i land helt enkelt och vinden här på Finnmarkskusten kan blåsa i flera dagar. Det är stor skillnad från inlandet.


Vi träffade faktist två personer på snöskoter. Det är förbjudet med skotertrafik utanför markerade leder, men Samerna som har ren i området har tillåtelse att köra. Dom hade flera tusen ren nere i Djupvika och skulle under helgen flytta dom över till Tømmervika. Två trevliga personer som berättade för oss att dom har en hytta i Tømmervika som tillhører distriktet och vi kunde få sova där.Det var enklare at gå på fötterna upp fjället och hjälptes åt att dra pulkan.

Äntligen uppe på fjället och dags att sätta kurs åt rätt håll.


Savzavarri 578 mohPå med torra skor och varma kläder innan tältet sätts upp.Flatvikfjellet i sikte.
Dag 3

Tracking
Ännu en fantastik natt i tältet. Igår kväll njöt vi en öl med solen in i tältöppningen och spelade musik. Vi sov länge på morgonen och tog oss tid på morgonen. Vi startade inte fören klockan 11. Dagens etap var bara 15 km ner till Tömmervika med mycket nedförsbacke och två längre pauser i solen på fjället. Vi såg färska Järvspår som vi korsade, rypa och räv spår var det också i området. Nu var planen att sova två nätter på den här hyttan. vi tänkte lämna pulkan i hytta dagen därpå och ta oss en lång dag till Sværholtklubben och tillbak på skidor. Vårat tidschema är lite tajt så det var bästa lösningen för att komma oss helt ut på den nordligaste delen.


Frukos serverad
Här har Järven passerat .

TømmervikaDag 4

Tracking


Vi var redan vakna klockan sex. Jag sov dåligt hela natten. Klockan åtta var vi på väg ut till Sværholt. Det var vind på eftermiddagen och lite snö, men morgonen började bra.

Vi började vid havsnivån igen och hade nu lite klättring innan vi måste ner till havsnivån igen. På vägen upp på fjllet bestämde vi oss för en liten omväg till Tømmervikfjellet innan vi skidade mot Sværholt. Ute på Sværholt var det helt bart (ingen snö) så vi parkerade skidorna och gick på fötterna, i väskan hade jag tagit med små crampons som vi använde för att komma oss ner där det var is.

Tømmervik fjelletSværholt


Små piggar på før att ta oss ner på halt underlag


På Svärholt är det mycket historia från andra världskriget. Tyskarna erövade stället och hade ett tungt försvarsanlägg på Svärholtklubben som Ryska-fångar har byggt med bara hand arbete. Bland annat vägen i sten upp till själva Svärholtklubben är byggt utav de Ryska-fångarna.


Hit upp skulle de kanoner. Men det hamnade på havets botten.

Gamla skyttegravar


Idag är Sværholtklubben ett naturreservat, det är en stor klippa som är 170 m hög och har stupbratta sidor, den är ett utav de mest kända fågel-fjällen i Finnmark.

Här häckar arter som Mås, Alke, Lomvi och Teist. Vi såg massa havsörn som flög runt över Svärholt när vi var där.


Bratta klippor längst ut på Sværholtklubben

Alla husen som står kvar på Svärholt är byggda efter kriget, det är också en kyrkogård med gravar och ett fåtal gravstenar som fortsatt står upp. Idag bor det inga på Sværtholt och husen används inte längre som hyttor. Dom var alla i dåligt skick, men det var en byggnad som stod öppen och såg helt okej ut att övernatta i, men att säga det så skulle inte jag vilja sova där. Jag tror inte man är ensam där om nätterna och speciellt inte efter historer som jag hört. Imponerande att tänka sig att folk bodde på ett så litet och väder utsatt ställe tillbaka i tiden. Långt i från annan civilisation. Med Barents havet utanför och beläget emellan Porsanger och Laksefjorden är det mycket dåligt väder året runt där. Dom livnära sig på fiske.Vi denna byggnaden var det öppet


Vädret blev snabbt sämre på väg hem.Dag 5

Tracking
Det var ännu en natt av dålig sömn. Både jag och Storm sov inte så bra i stugan. Varje gång jag vaknade på natten satt Storm och stirrande in i en vägg. Nu längtade jag efter en natt i tältet . Idag startade dagen igen med uppöver, egentligen var det nästan bara upp över idag. Målet var att ta oss så långt som möjligt så vi får en kortare dag imorgon ner till bilen. Vi valde att skida lite högre upp än där vi kom på vägen dit för att slippa allt upp och ner.På väg upp Tømmervika