top of page

Sværholthalvøya in winter

Distans: 110 km Retur

Höjdmeter: 2700 m

Start punkt: Kjæs


Efter sisådär sju månader med dåligt väder, stängda vägar, vind och brist på sol kom äntligen det där vädret vi väntat på och vi kunde packa bilen och köra 30 mil runt hela porsanger fjorden till Kjæs. Från Lakselv kör du mot Børselv och tar av emot Veidnes. Vi körde Tisdag eftermiddag när Stig-Rune var klar på jobbet. Bara två dagar tidigare hade ovädret härjat i Finnmark. Vägarna var stängda nästan hela helgen och det hade kommit en go del med snö, perfekt för oss.


Dag 1

Tracking

Med bara 14 dagar till midnattsol blir det inte riktigt mörkt på natten längre, så det var inga problem att anlända vid 21:00 till Kjæs och börja skida ett litet stycke. Planen var att komma oss över själva kjæsdalen och över <<skogkanten>>. Kanske det är att ta i och kalla det skog, för en som är uppvuxen på landet med riktig granskog runt gården kallar vi detta bush och träd.

Bush, skog eller om vi nu kallar det träd så är det också mycket djupsnö och pulkan blir extra tung att dra. På toppen var det bara upp och ner genom <<skogen>> , Pulkan blir så tung att dra att man börjar fråga sig vad man håller på med?! med en vilo-paus var femte meter känns det som det kan ta lååååååååång tid att komma sig ut till Sværholtklubben och tillbaka. Vi slet i hela 3,5 km första dagen innan vi kom oss över den stora skogen och bestämde oss för att slå läger och dagen därpå ta oss rätt upp Einerfjellet, då är vi liksom uppe och kan bara skida på in igenom. Alternativ nummer två kanske de flesta hade valt det är någon kilometer extra och går runt i dalen.


Stig-Rune är en van fjällman som är uppvuxen på fjället med jakt, vandring och skidåkning. Men han har aldrig varit på tur med pulka och litet nylon tält vinterstid. Han har sagt att han aldrig blir med på en sådan tur då han inte är intresserad utav att frysa.

Ja nu har vi haft strålande sol och det var så varmt i tältet på natten att vi måste öppna upp sovsäckarna. Vi sov 8 timmar första natten.


Vi hade ett enormt lass i pulkan, räknar att den var ca 65 kg. Vikt är inte svårt att samla på sig när man ska på tur. Vi tog bara en pulka med, så packning för båda två i den + Storm's packning. I tilläg hade jag en ryggsäck med lite snacks för dagen och kläder för att byta till tort på kvällen, snabbt och smidigt. Bara Storm tog 5 kg i mat med sig, vi hade med ett flak med öl för att njuta en öl var på kvällen eller i solen mitt på dagen, så hade jag med mig en Nocco att starta morgonen med i tältet, det är så gott. Vi hade också med oss lite extra god mat att laga och en skvätt med röd vin till maten. Man måste helt enkelt slita lite extra för att unna sig lite lyx på fjället. Sen så räknar man ner hur många kilo lättare pulkan bli per dag och det går fort att få bort vikt när man börja tömma lagret på mat och dricka. Smart att starta med det tygnsta först.