top of page

Snöskor/Truger

Truger tar oss över 4000 år tillbaka till Asien där dom var utvecklade för att ha på fötterna så man kunde förflytta sig på fjället och jakta efter mat under vinterhalvåret. Trugan är byggd så att vikten fördelas över ett större område och på så vis sjunker man inte ner i snön utan kan ta sig fram där det är stora mängder snö. Det finns många olika varianter utav truger idag. Du har en lättare och väldigt smidig variant som är byggt för att använda till vinterlöpning på fjället. I alperna, Usa och Canada är det väldigt populärt med springtävlingar där du har truger på fötterna, det är också något som börjar bli mer populärt i de Nordiska länderna. Men kanske mer vanligt är att använda truger som ett alternativ för skidor och komma sig ut på tur när det är mycket snö ute. Det är mycket lättare att gå på truga än skidor och är verkligen ett alternativ att rekomendera för hela familjen.
Här är några saker att tänka på innan man ger sig ut på truge tur.

1. Teknik

Att gå med trugor är inte speciellt svårt men du behöver gå lite mer bredbent än vanligt. Det är något du kommer underfynd med ganska snabbt. Du kan också känna lite träningsvärk i höften och ljumskarna efter de första turerna pga utav ett bredare steg än vanligt.

2. Välj rätt truga

Det finns många olika typer utav trugor och bindningar. De flesta trugorna passar till både vanliga löpskor som vandringstövlar. När du ger dig ut på fjället och det är kallt är ett par ordentliga stövlar att rekomendera. En lättare och lite mindre truga är smidigare att gå på. En större truga är bättre då det är mycket djup och lös snö. Samt om du är tung är större trugor att rekomendera och är du liten och lätt bör du välja ett par mindre. Om du ska gå i bergig terräng och där det kan vara isfläckar och halt finns det trugor som har piggar under för fäste.

3. Stavar

Stavar är fint att ha för att hålla balansen och även lite hjälp om du går uppöver. Det är inte lika viktigt med stora trinser på stavarna som när man åker skidor eftersom du mest har stavarna för att hålla balansen. Så ett par vanliga stavar för vandring kan fungera annars är skidtavar där du kan ändra längden ett väldigt bra alternativ.

4. Rute val

Det går mycket langsamare och det är tyngre att gå med trugor så när du planerar ruttval du ska gå räkna med att det går ca 20-30 % långsammare än vanlig fjällvandring. Det beror självklart på terrängen och snödjup. Det kan vara smart att ta sig en tur i närområdet först för att få en känsla hur tungt det är att gå och hur fort man går innan man planerar något längre och i ett mer okänt område.

5. Säkerhet

Följ med på väderuppdatering innan du ger dig av. Ta med en varm jacka, gärna något varmt att dricka och lite energi att äta. Säg ifrån till någon innan du ger dig av och anpassa turen efter din förmåga, väder och vind. Karta och kompass på längre turer.
Mitt val utav stövlar:

Baffin Kootenay


Mitt val utav träningskor om du ska springa med Trugorna:

Icebug Newrun


Mitt val utav Truger/snöskor:

Till löpning eller extremt lätta trugor : https://dionnevitrek.com
//Gina Johansen


247 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page