top of page

First part of the trip hasn't been easy....


Hello everyone! Here's Ginas old friend Ylva by the buttons. I get messages from Gina on Facebook and from satellite but since she cannot connect on a computer were she is now I'm helping her a little with the blog and some of the other social medias but mostly I'll help with the blog.

The following text is written with inspiration from her own words but maybe a little bit written in my way. We still hope you'll enjoy following this Escape from the ordinary!

Monday two weeks ago I started my trip when I left Skaidi after a bit delayed start since the weather was really bad. I got stuck in a cabin in Lafjorden with a bunch of Norwegian crazy men! It wasn’t too bad since I got to ride a scooter and tried to eat a bird called “Rypa” that they hunted themselves and I also tried King crab the fished in the ocean outside so overall it was quite cool to be stuck with them there.

From Skaidi I managed to get to Myrlandshytta which took me 2 days. The last day was really rough as I walked 11,5 hours to get to the cabin. Well there I had a resting day because of the bad weather conditions and the said it would be very stormy.

When I got from Myrlandshytta I knew I had three long days to get to next stop – Jotka. The first two days there were NO TRACKS AT ALL – I walked in deep snow and had absolutely no sight in front of me! It was like walking towards a white wall – really stressful psychologically… I couldn’t see if it was up- or downhill and couldn’t see anything around me.

Luckily I could find the way with help from my GPS. After 2 rough days with no sight where I was going I woke up Saturday morning this last weekend with -25 degrees and AMAZING view with a clear eyesight. I started the morning seeing the moon go down on one side and the sun coming up on the other one – truly amazing! I wish more people could get the chance to explore that!

First kilometer I walked again in deep snow but after a while I got to a scootertrack that I could follow towards Jotka. When I finally arrived at Jotka I enjoyed the sauna and a bath tub outside at the same time as the Northern Lights lit the dark sky. TRUE MAGIC!!

Moon going down on one side and directly after the sun goes up on the other side - WOW!

Today I’m resting and tomorrow afternoon I plan on going on to my next stop - Masi.

As if going alone on a trip like this isn't hard enough (even though I prepared a lot) I also got blisters on both my heels since tuesday...

I don't want to complain but this trip truly is a challenge both for the fysic and the psychic - it's really interesting to see how this trip will develop my mind. I still stay positive even though a rough start and I'm truly grateful for all the amazing people following me on this adventure! Take care!

Thanks to all my sponsors making this trip possible!

Svensk översättning

Hej allihopa! Här är det Ylva vid knapparna - jag är en gammal vän till Gina. Jag får meddelanden från Gina på Facebook och via hennes satellittelefon men då hon inte har tillgång till dator nu under sin resa så kommer jag hjälpa henne med bloggen och de andra sociala medierna litegrann men med mest fokus på bloggen.

Följande text är skriven med inspiration och guidning av Ginas egna ord men kanske även skriven med mina ord litegrann. Vi hoppas ändå att du ska gilla att följa Gina på hennes fantastiska resa - Escape the ordinary!

I måndags för två veckor sedan lämnade jag Skaidi efter en lite försenad start med väldigt dåligt väder. Jag fastnade i en stuga i Lafjorden med ett gäng halvgalna norrmän. Det var inte så hemskt trots allt - jag fick åka scooter samt prova att äta rypa som dom själva jagat och även kungskrabba som de hade fiskat ifrån havet utanför. Ifrån Skaidi tog jag mig sedan till Myrlandshytta. Det tog 2 dagar och var riktigt tuffft! Den sista dagen gick jag i 11,5 timmar för att komma till stugan. Där jag hade en vilodag på grund av dåligt väder där de varnade för storm.

Ifrån Myrlandshytta hade jag 3 långa dagar att gå till Jotka. Dom 2 första dagarna var det inga spår över huvudtaget och jag plumsade i djup snö och hade väldigt dåligt sikt. Såg inget mer än en vit vägg framför mig. Kunde inte urskilja om det gick upp eller ner eller vad som var runt mig. Med hjälp utav gps:en tog jag mig ändå fram.

Efter två riktigt tuffa dagar utan sikt så vaknade jag upp lördag morgon då det var ca minus -25 - utsikten var FANTASTISK! Jag började morgonen med att se månen gå ned på ena sidan och solen komma upp på andra sidan. Helt magiskt.

Jag önskar verkligen att fler kunde få uppleva naturen på det sättet!

Första kilometern den sista dagen före Jotka så plumsade jag i djup snö tills jag kom fram till ett skoterspår. Där jag sedan kunde ta mig närmre mot Jotka.

Väl framme på Jotka har jag njutit av bastu och badat badtunna utomhus till norrsken! Helt magiskt. Idag tar jag det lugnt och kommer att bege mig på eftermiddagen imorgon bitti mot nästa mål - Masi.

Och som om inte en resa som denna är utmanande i sig både fysiskt och psykiskt (även om jag förberett mig mycket innan) så har jag dessutom fått blåsor på båda hälarna...

Jag vill inte klaga men det ska bli otroligt spännande hur mitt psyke utvecklas av en resa som den här! Jag försöker hålla mig positiv trots en hård start och är verkligen tacksam till er som följer mig på resan! Ta hand om er så hörs vi snart igen!

Thanks to all my sponsors making this trip possible!

529 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page