top of page

My evening routines in the tent.


Hello Friends and followers! Ylva is back here with some news from Gina. She thought it would be interesting to know a little about her evening routines with the tent and I couldn´t agree more.

The rest is written in her own words and touched by me before publishing.

"I was going to share with you guys what routines I do in the tent before sleeping. Usually I finish skiing at 5.30-6 PM and that means I´ve been on my skis about 10-11 hours a normal day.

First I make the snow really flat with my skis at the ground where I want to have my tent that night. After that my skis comes off and I take my bivac boots on, and also I take my warm jacket on and after that I bring my tent forward. I keep the tent halfely put apart between the nights, it´s faster that way. I´ve put tape on the rods so I only have to take them apart in the middle and then I can roll the tent together. Supereasy!

Once the tent is up I dig out in the front så I can stand almost tall inside when I cook and eat food.

After that I bring all my stuff that I need for the night inside: food, kitchen, change of clothes, camera and some other small things.

Finally inside and with the tent up I use the gas lighter in the kitchen: I put it in my armpit first to heat it up faster and start to use the kitchen once it´s ready. Both for the warmt and to melt snow so I get water for the next day. I´ve never took time of how long it takes to melt the snow to get water but I´d guess around 1-1,5 hours.

I fill up a bottle with warm water and put it in my sleeping bag and after that I put my batteries, powerbanks and outher sensitive things around it so it can be warmed up and I can start to load my phone or other things that need to be reloaded while I eat dinner and prepare for the day after.

Preparing for the day after is simple: I fill up my bag with a big chocolate cake, I fill up my food thermos med blueberry or rosehip powder, crispbread, a sausage if it´s finished and in my pants another chocolate cake and also some nuts in my jacket.

After dinner and after I´ve prepared for the day after I brush my teeth, change my clothes (if not already done because of the sweat) and after that I get into my sleepingbag. I sleep with all my batteries, powerbank, GPS, telefon and my gloves and socks.

The morning routines are v ery simple: I get up, engage power enough to get out from a warm sleeping bag inside a cold tent. I take more clothes on, start my kitchen, warm some water that might have gone cold overnight and eat breakfast. After that I bring all my stuff out to the sledge. Everything has it´s own place in the sledge so that it´s quick and easy to find and put in the right place (even if bad weather comes in....)

While I pack everything together I leave my hot water-bottle inside my boots so they get a little bit warmer before I go. After this I´m ready for a new day!

If you have ANY questions - ASK THEM! Do not hesitate. Send an e-mail or comment on Instagram or Facebook. Take care!

SVENSK VERSION:

Jag tänkte dela med mig lite utav mina kvälls rutiner som jag har i tältet.

Jag brukar slå läger runt 5:30-6:00 normalt. Då har jag skidat en vanlig dag i 10-11 timmar.

Jag börjar med att platta till snön genom att gå med skidorna där tältet ska stå. Därefter av med skidor och pjäxor på med bivack stövlar, på med min varma jacka och fram med tältet.

Jag har tältet bara halvt isär plockat. Jag har tejpat stängerna så dom bara går att ta isär på mitten och sen rullar jag ihop tältet så det får både snabbt och smidig att sätta upp och packa ihop det.

När tältet är uppe gräver jag ur framdelen så jag kan i stort sett stå raklång där när jag lagar mat och äter. Sen in med alla grejor jag behöver för kvällen. Mat, köket, ombyte, kamera och lite annat.

Väl inne med allt så tar jag min gas tändare sätter den i armhålan för att värma upp den snabbt och börjar pumpa igång köket så jag både för upp lite värme och han börja smälta snö så jag får vatten. Jag har inte tagit tid hur länge jag förbrukar på snösmältning men kanske 1-1,5 timma.

Jag fyller upp en flaska med varmt vatten och lägger i sovsäcken och sen lägger jag mina batterier, powebank och annat runt den så det värms upp och jag kan börja ladda min telefon eller annat som behövs laddas medan jag äter och förbered inför morgon dagen.

Förberedelserna inför morgon dagen är enkla. Fyller på väskan med en stor choklad kaka, fyller mat termosen med blåbärs pulver/nypon pulver, knäckebröd, en korv om den är slut och i byxorna en choklad kaka, Jack fickan nötter.

Efter jag ätit och fyllt upp alla mina termosar med vatten så är det dags att borsta tänder, byta kläder (om jag inte redan gjort det beroende på om jag är svettig) och sen hoppar jag ner i sovsäcken. Jag sover med alla batterier, powerbank, gps, telefon och fuktiga vantar plus strumpor i sovsäcken.

Morgon rutinerna är väldigt enkla. Vaknar, tar mig kraft att ta mig ur en varm sovsäck inte kallt tält. På med rätt kläder, startar köket värmer upp lite vatten som kanske svalnat under natten och äter frukost. Sen ut med alla saker i pulkan. Allt har alltid samma plats i pulkan så jag snabbt och enkelt kan hitta allt. speciellt om det skulle bli storm och man inte kan se något.

Medan jag packar ihop så låter jag min vattenflaska med kokhet vatten sitta i mina pjäxor så dom är lite varma när jag tar på mig dom. Sen bär det av på en ny dag.

Har ni några frågor så fråga på! Skriv en kommentar eller lämna en rad på Instagram eller Facebook! =)


444 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page