top of page

Back in civilization


I'm finally in Finland!

It is an beautiful mountain area with cabins that run from Kilpisjärvi and all the way up to Halti, the highest mountain in Finland. I’ve taken some time here because I'm waiting for a guy from Switzerland to ride along with to Dividalen in Norway and then to Abisko in Sweden. At the moment, it’s a little uncertain if we can make the Dividalen route due to the danger of avalanches in the area. We may have to change the plan again and go on the Swedish side instead. I will check it out tomorrow when I arrive at Kilpis. Right now I'm in a cabin about 11 km from Kilpis and 16 km from my accommodation where my food package that Dad has sent to me from Ica at home is waiting.

There’s a lot of people in the area here and it seems very popular to rent skis in Kilpisjärvi and ski up to Halti to sleep in the cottages. There is cottages around every 11 km. At each cottage there is a department you can reserve and one that is open to everyone. I have met alot of nice people and in the first cabin there were Poles, Germans, Englishmen and now I share a cabin with 5 Finnish people.

It feels a little strange to be back among people, marked leaders and cabins. I think it's roughly like this Sweden will be. There are some mixed feelings all over it and it feels almost like the adventure and all challenges are over. It was very special to be completely alone on Finnmarksvidda. Not to meet people, sleep in tents and navigate over places where there was no trace in sight and plummet in deep snow to get out. Just as much as I hated it and wanted marked leads, some cabins and to meet people I just loved it. Now it feels boring to put it all behind but at the same time it will be fun to reach Sweden and experience the nature and the Swedish mountains.

Today I managed to ski just over 20 km in 5.5 hours. It had a lot of downhill, but started the day with a really long uphill. It lasted for about an hour and I was very sweaty after that. The sun has been up all day so it has been a great day to ski. Yesterday I had strong winds to ski in but I only did 11km to one cottage because I don’t want to arrive at Kilpis before Friday.

Update Sunday.

I’m now in Kilpisjärvi and ready to go to Treriksröset where Sweden, Norway and Finland meet. It's only 10km to Treriksröset and the plan was to ski there in the morning and do 20km. But I needed to go to the store and grab some things before I could leave so it had to be a shorter day today. There is a cabin on the Finnish side which we intended to sleep in. We will not get through the Dividal due to the avalanche risk, but instead we will ski on the Swedish side down to Torneträsk and up to Abisko.

I’ve had two luxury nights here in Kilpis with my own room, shower, enjoyed a few beers and a buffé here at the accommodation. When it comes to food I can almost eat whatever I get over.

I have also checked my packing and stuffed it with new food. I count 8-9 days to Abisko before I can replenish new food and meet civilization again.

I met the Polish and the English as well as their Finnish guide on the accommodation here in Kilpis. We had some food and conversations over a couple of beers. I didn’t do anything special up here, I just rested, and enjoyed some daylight.

I lifted for the first time in my life and managed to get 5 km downhill to the store and back to the accommodation.

Group photo with the people from Poland

If you're looking for a place to experience the Arctic for a week, I recommend Kilpisjärvi. You can rent skis, sleds and ski up to Finland's highest mountain Halti. Marked leads and cottages every 10-11 km.

//Gina

Svenska versionen:

Jag är äntligen i Finland!

Det är ett otroligt vackert bergsområde med stugor som går ifrån Kilpisjärvi som jag är på väg till och hela vägen upp mot Halti som är Finlands högsta berg. Jag har tagit det lugnt här eftersom jag väntar på en kille ifrån Schweiz som jag ska skida tillsammans med vidare över Dividalen i Norge och sen till Abisko i Sverige. Just nu är det lite osäkert om vi kan göra Dividalen på grund utav lavinfaror i området. Vi kanske får ändra planen igen och skida på svenska sidan istället. Ska kolla upp det närmare imorgon när jag anländer till Kilpis. Just nu är jag i en stuga ca 11 km ifrån Kilpis och 16 km ifrån mitt boende där mitt mat paket som pappa har skickat till mig med mat ifrån Ica hemma väntar. Det är mycket folk i området här och det verkar vara väldigt populärt att hyra skidor, pulka mm nere i Kilpisjärvi och skida upp till Halti och sova i stugorna. Det ligger stugor cirka vart 11:e km. Vid varje stuga så är det en avdelning man kan reservera och en som är öppen för alla. Jag har träffat massa trevligt folk och i första stugan var det polacker och tyskar, sen engelsmän och nu delar jag stuga med 5 finländare. Det känns lite konstigt att ha hamnat tillbaka bland människor, markerade leder och stugor. Jag tänker att det är ungefär såhär Sverige kommer att bli. Det är lite blandade känslor över det hela och det känns nästan som att själva äventyret och alla utmaningar är över. Det var väldigt speciellt att vara helt ensam ute på Finnmarksvidda. Att inte träffa på folk, sova i tält och navigera över ställen där det inte fanns ett spår i sikte och plumsa i djup snö för att ta sig fram. Lika mycket som jag hatade det och ville ha skoterspår, lite stugor och få träffa folk så älskade jag det. Nu känns det tråkigt att lägga det bakom sig. Men samtidigt ska det bli kul att nå Sverige och uppleva naturen och det svenska fjällivet. Idag lyckades jag skida dryga 20 km på 5,5 timma. Hade mycket nedför men började dagen med en riktigt lång uppförsbacke. Den varade i ca en timma, jag var väldigt svettig efter den. Solen har legat på hela dagen så det har varit jättefint att skida idag. Igår hade jag starka vindar att skida i men gjorde bara 11 km till ena stugan eftersom jag inte vill anlända till Kilpis innan fredag. Uppdatering söndag.

Jag sitter nu i Kilpisjärvi redo att bege mig mot Treriksröset där Sverige, Norge och Finland möts. Det är bara 10 km dit och tanken var att skida redan i morse och göra 20 km men jag behövde åka till affären och ordna upp några saker innan jag kunde lämna så det fick bli en kortare dag idag. Det ligger en stuga på finska sidan som vi tänkte sova i. Vi kommer inte ta vägen via Dividalen på grund utav lavinfaran, utan kommer istället skida på svenska sidan ner till Torneträsk och upp till Abisko. Jag har haft två lyxiga nätter här i Kilpis med eget rum, dusch, fått njuta av några öl och äta buffé här på boendet. Jag har inget stopp i mig när det kommer till mat utan känner nästan att jag kan äta allt jag kommer över. Jag har också kollat över min packning och fyllt på med mat. Jag räknar med 8-9 dagar till Abisko innan jag kan fylla på med ny mat och möta civilisationen igen. Jag träffade både det polska gänget och engelsmännen samt deras finska guide på boendet här i Kilpis, och fick lite sällskap vid måltiderna och bytte lite konversationer över några öl. Annars har det inte hänt så mycket här. Har bara vilat, och njutit utav lite vardagslyx. Jag liftade för första gången i mitt liv och lyckades att få skjuts 5 km ner till affären och tillbaka till boendet. Om du letar efter ett ställe att uppleva the Arctic över en vecka så rekommenderar jag Kilpisjärvi. Du kan hyra skidor, pulka mm här och man kan skida upp till Finlands högsta berg Halti. Markerad led och stugor varje 10-11 km.

//Gina


407 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page