top of page

First 5 days


We are now in Ljosland in a warm Lavvo and waiting for the rain to stop. We have decided to take a rest day today to dry everything before we leave the civilization and starting over to the mountians. Yesterday we walked 46km in the rain so it was nice to arrive to a warm Lavvo and have the first shower in 5 days.

Photo from the start at Lindesnes

Day 1, 21,7 km Lindesnes-Lonestrand We started on Monday around two a clock from a windy Lindesnes. First day was tough with 25 kg in my backpack & Stig had around 27kg. We didn't do any specific training to get ready for this trip. So we both were pretty sore after the backpack the first day and walking on asphalt is tough for the legs and feet. In the evening we found a place to set camp but it was no water around so we walked over to the houses to get some first and a very friendly lady opened the door, after a little chat she asked if we would like dinner, they had lots of left overs. Who would say no that?! Dirty & tired we ended up in a birthday dinner. Fantastic food and lovely people. They offered us to sleep across the road in a little fishing hut they owned there. Could we have a better start on this amazing journey? 

Day 2 Lonestrand-Konsmo 31,49km It was so painful to carry the backpacks the first couple of kilometers. We had 6 km to Vigeland and there we stopped for a big breakfast that Edgar's Bakeri supported us with. A lady from the bank came out and gave us two hats and buff's. She was a sister to one of the ladies we meet at the birthday dinner the night before. From there we got our bags driven about 10km up the road and invited for hot dog to lunch. It was nice to give the back a little rest but also the pressure on the legs. It it a lot of weight to carry 25kg on asphalt and I have very easy to get sore shins so my legs has been a little struggle the first couple of days. Pain is fine but when you get shinsplints and sore ligament etc you have to be a bit careful. It won't heal if you don't rest. For us that is not an alternative right now. But at least to take some weight of the back for a day will help the stress on the lower legs. Day two was first night in our new tent from Helsport. Both were tired, a bit cold and hungry, When Stig asked me if I have the primus kitchen in my bag? No that was in your bag, I said. Earlier today a friend of Stig picked up couple of equipment/food that we don't need until Ljosland and heading up the mountians. So maybe he of mistake hade sent the kitchen with him? I just got myself ready to eat caviar and crispy bread for dinner and drink cold water instead of a warm cup of tea. But we had the kitchen there. Stig had put it in Storm's bag. At least Storm could of said something but as usual he was just sleeping.

Day 3 Konsmo-Håland 28,31km Our plan was to walk 30 km today but then we found a lake to camp at 28km so the choice was easy. It was again pretty tough to start walking. Our first stop was a petrol station to refill with snacks and water. Two people came up to ask lot's of questions. One was a very fit 82 year old man who had dreamed about walking Norge på langs his entire life. Now he Regret it every single day. So guys don't hesitate, get out there and follow your dream! The second guy we meet asked if we wanted to get a lift, but of course we said no thanks, but if you don't mind we can send the bags 5km up the road with you. So he took them with him. In the evening a old friend of Stig came up with smoked salmon from his company and more bred from Edgar's bakery. He took our bags the last 10 km and also Storm. It's nice for Storm to rest his feet if he can. He is doing well and he's in great shape. I could feel a bit more pain in my lower legs today and the first day I woke up with a sore throat so I haven't been in the best form the first couple of days. I also got a skin reaction on my legs that I saw that evening. I think it is heat rash.  

Day 4 Håland-Ljosland 46km It was a long day in the rain. But we wanted to reach Ljosland as we knew that Friday will be even more rain and we had the chance to sleep in a warm Lavvo in Ljosland. Storm was again lucky and got a lift the last 20km today up to Ljosland together with the guy who has the Lavvo's.  

Storm in the car on the way to Ljosland, foto: Salve Ljosland

We have no words for the service and the nice people we have meet along the road in just these four days. Everybody want to do something for us or help out. It's just amazing how nice people are. We got two breakfast and bread from Edgar's bakery 

A lot of smoked salmon from lygna lax 

Sparbanken sør gave us hats 

And Salve Ljosland invited us to stay in warm Lavvo and has just offered us the best service. He even gave us amazing coffee made in the mountains here, a special cream to Storm's paws if they get sore and two Beer! A photo shot from our stay here at Ljosland. http://www.ljoslandshytta.no /

Our ups and downs from the week:

Gina's, Ups: All the nice people we have meet. Downs: Must be my skin reaction or my sore throat. Stig-Rune's, Ups: It is also all the nice people we have meet. Downs: All the disgusting insects, ants etc.            Thanks for following us. 


               // Gina Johansen

Svensk översättning.

(bilder är i den engelska texten)  Vi är nu i Ljosland i en varm Lavvo och väntar på att regnet ska sluta. Vi har bestämt oss för att ta en vilodag idag för att torka allt innan vi lämnar civilisationen och beger oss ut i fjäll och berg. Igår gick vi 46km i regnet så det var härligt att komma fram till en varm Lavvo och ta första duschen på 5 dagar. Dag 1, 21,7 km Lindesnes-Lonestrand Vi började på måndag runt klockan 14:00 vid ett blåsigt Lindesnes. Första dagen var tuff med 25 kg i min ryggsäck och Stig hade omkring 27 kg. Vi har inte gjort någon speciell träning för att göra oss redo inför denna turen. Så vi båda hade självklart ont efter ryggsäckarna första dagen och asfalt är väldigt mycket påfrestning för ben och fötter. På kvällen hittade vi en plats att slå läger men det var inget vatten inärheten så vi gick över till ett av husen inärheten för att fråga om lite vatten och en väldigt trevlig dam öppnade dörren, & självklart skulle vi få vatten, sen frågade hon om vi skulle vilja ha middag?! De hade massor av mat över. Vem säger nej till mat när man är hungrig och trött? Smutsiga och slitna hamnade vi på en födelsedagsmiddag. Fantastisk mat och underbara människor. De erbjöd oss ​​att sova över vägen i deras fiskebod. Så det tackade vi Ja till 😊 Kan vi få en bättre start på denna fantastiska resa? Dag 2 Lonestrand-Konsmo 31,49km Det gjorde sjukt ont att bära ryggsäckarna de första kilometerna. Kroppen var öm ifrån dagen innan. Vi hade 6 km till Vigeland och där stannade vi för en stor frukost som Edgar Bakeri bjöd oss på. En dam ifrån banken kom ut och gav oss varsin mössa och buff. Hon var en syster till en av de damer vi träffade på födelsedagsmiddagen kvällen innan. Därifrån fick vi våra väskor kört ca 10 km och blev bjudna på grillad korv och bröd till lunch. Det var skönt att ge ryggen lite vila men också spara på benen lite då jag fått lite ömma benhinnor. Det är väldigt tungt att bära 25 kg på asfalt och jag har tidigare haft problem med mycket skador ifrån löpningen. Dag två var första natten i vårt nya tält ifrån Helsport. Båda var trötta, lite kalla och hungriga, när Stig frågade mig om jag hade primusköket i min väska? Nej det var i din väska, sa jag. Tidigare idag plockade en vän till Stig upp en del utrustning / mat som vi inte behöver förrän Ljosland. Så kanske hade han av misstag skickat köket med honom? Jag gjorde mig redo att äta kaviar och knöckebröd till middag och dricka kallt vatten istället för en varm kopp te och riktigt middag. Men vi hade köket där. Stig hade lagt det i Storms väska. Åtminstone kunde ju Storm sagt något men som vanligt sov han bara. Smärta och värk får man räkna med på lång tur, speciellt i början. Men inflammation i benhinnor och ligament etc ska man vara lite försiktig med. Det kommer inte att läka om du inte vilar. För oss är det inte ett alternativ just nu. Men åtminstone att ta lite vikt av ryggen för en dag kommer att hjälpa stressen på benen. Det blir bättre när vi kommer i fjäll och slipper gå på asfalt. Dag 3 Konsmo-Håland 28,31km Vår plan var att gå 30 km idag men vid 28 km var det en sjö och perfekt ställe att tälta på så valet var enkelt. Det var igen ganska svårt att börja gå. Vårt första stopp var en bensinstationer vi fyllde på med tilltugg och vatten. Två personer kom upp till oss och pratade. En var en väldigt sportig 82 årig man som hade drömt om att gå Norge på langs hela sitt liv. Nu ångrar han det varje dag. Så tveka inte, ta tag i det och följ din dröm! Den andra killen vi träffade frågade om vi ville ha skjuts, men vi sa naturligtvis nej tack, men vi frågade om han inte har något emot att ta våran packning en bit. Så han körde väskorna 5km upp på vägen. På kvällen kom en gammal vän av Stig upp med rökt lax från hans företag Lygna lax och mer bröd ifrån Edgar's bageri. Han tog våra väskor de sista 10 km och även Storm. Det gör inget för Storm att vila sina tassar ifrån asfalten om han kan. Han mår bra och han är i bra form, men han behöver inte slita i onödan . Jag själv har haft lite mer smärta i mina ben i dag och den första dagen vaknade jag med ont i halsen, så jag har inte varit i bästa form de första dagarna. Jag fick också en hudreaktion på benen som jag såg denna kvällen. Jag tror att det är värmeutslag. Dag 4 Håland-Ljosland 46km Det var en lång dag i regnet. Men vi ville nå Ljosland eftersom vi visste att fredagen blir ännu mer regn och vi fick chansen att sova i en varm Lavvo i Ljosland. Storm hadde igen tur och fick skjuts de sista 20km utav Salve som erbjudit oss att bo i Lavvo. Vi har inte ord för alla trevliga människor vi har träffat längst vägen på bara dessa fyra dagar. Alla vill göra något för oss och hjälpa till. Det är bara fantastiskt hur trevliga människor är. Edgar's bageri har bjudit på två stora frukostar och bröd. Lygna lax har bjudit på massa rökt lax. Sparbanken sør gav oss hattar Och Salve Ljosland bjöd in oss att övernatta i hans varma Lavvo's och har erbjudit oss den bästa servicen. Han gav oss även fantastiskt kaffe bryggt i bergen här, en speciell salva till Storms tassar om de blir ömma och två öl. http://www.ljoslandshytta.no  / 

Och så har vi ju blivit bjudna på grillad korv och middag + boende första kvällen hos fantastiska människor. Ris och Ros ifrån veckan:

Gina, Ros: Alla de trevliga människor vi har träffat. Ris: Måste vara min hudreaktion eller ont i halsen. Stig-Rune's, Ros: Det är också alla trevliga människor vi har träffat. Ris: Alla äckliga insekter, myror etc. 

Tack alla som följer oss. 

// Gina Johansen 


473 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page