top of page

Halti-Reisadalen-Masi


Nu är vi äntligen I Finnmark och börjar närma oss det stora målet Nordkapp. 

Dag 86 Kilpisjärvi-Saarijävri-- 19km

Då var vi igång med tunga ryggsäckar fulla med mat. Vi ska inte gå låg på energi här inte. Man börjar alltid äta utav den tyngsta maten först. Idag har vi stött på massa folk och kommer helt säkert göra hela vägen upp till Halti. 

Dag 87 Saarijärvi-Voumakasjärvi 25,40 km Det är fantastiska vandringsleder här. Inte mycket stigning varken upp eller ner och väl markerad led. Terrängen börjar mer och mer likna öppna vidder.  Här finns det också hyttor ca varje 10 km hela vägen till Halti. Vi har sovit i tält bort ifrån hyttorna eftersom det är så mycket folk vid hyttorna.

Dag 88 Voumakasjärvi-Halti-Somashytta 26,40 km 921 m upp och 839 m ner Idag har det varit mycket upp och ner i stenur. 921m upp och 839 ner totalt under hela dagen. Nästan allt i stora sen. Första biten till en hytta på finska sidan var fint att gå och vi mötte mycket folk där och hela vägen fram till foten utav Halti. Efter vi började "klättra" upp till Halti har vi inte träffat en människa . Halti är Finlands högsta berg, 1325moh. Extra kul att varit där eftersom jag är hälften Finsk. Där efter gick vi av tur stigen och navigerade oss ca 10 km mot Somasjavri. Vi la kurs på öst sidan utav Rudnaoaivi där utsikten ner mot Somasjavri var fantastisk. Jag var vid Somasjavri förra året när jag skidade ifrån Nordkapp till Sverige i Jäckvik. Vi bestämde oss för att sova i Somashytta som står öppen här. Helt okej standard, vi provade också fiskelyckan men den var inte med oss ikväll. Vädret har också varit helt topp. Sol och lite vind. Morgonen var helt stilla så den startade med mygg första timmen.  

Bild ifrån Finlands högsta punkt på Halti. 

På väg mot Somas hytta ifrån Halti

Utsikt mot Somasjavri. 

Nästan framme vid Somas hytta efter kilometer i sten ur. 

Utanför Somas hytta testade vi fiskelyckan utan någon tur idag.

Dag 89 somashytta-Duorsi  (Reisa dalen) 31 km  1148 m upp & 1123 m ner Den markerade rutan går en stor omväg på ca 20 km extra till Nedrefoss hytta som vi skulle till. Vi bestämde oss för att navigera rakt över fjället och hoppas på att komma ner bakom hytta till Reisa dalen. Det är bratt och vi släppte oss ca 700 höjmeter ner bakom hytta. Det känns i knänen med en tung ryggsäck att gå så bratt ner. Väl på hytta läser vi i hytte boken att dom tidigare idag har fått en 12kg lax utanför hytta i Reisaälven som är en laxälv.  Vi såg resterna utav fisken i älven. Här blev det en pause för middag och faktist bastu som fanns här. Härligt att få tvättat sig lite. Vi träffade också en Tysk, Norsk, Finsk och Svensk som alla kom efter varandra på kvällen innan vi fortsatte vidare. Den markerade leden går till Kauotokeino. Men vi ska till Masi så våran plan var att fölrksa klättra upp på fjället på andra sidan älven istället för att följa stigen upp igenom. Vi hade räknat med att det skulle bli bratt och en utmaning. Vi gick iaf 2,5 km innan vi bestämde oss för att försöka klättra upp de 700 m  på fjället ifrån dalen. Det var sjukt bratt och obehagligt att gå upp där. Första sträckan genom skog och sen mer öppet med mycket lös sand så det var inget alternativ att stå still för då gled du med sanden ner. Det var både tungt och svårt att gå i bratt terräng. Vi var osäkra när vi kom upp mot toppen om vi skulle kunna ta oss upp vid berget. Först kom vi upp till ett ställe där vi inte kom oss upp utan behövde gå ett par hundra meter på tvärs. Innan vi kunde klättra upp. Helt slut och genom svett när vi kom upp. Men uppe var vi och vi sparade massa kilometer att gå runt på stigen.

Bilder nedan ifrån Somasjavri till Nedrefosshytta över fjället. 

Öppna vidder så fort ögat kan nå. 

Dags att gå ner i Reisadalen och upp på andra sidan. 

Nästan uppe ifrån Reisadalen 

Reisadalen

Svettigt efter klättring upp.