Halti-Reisadalen-Masi


Nu är vi äntligen I Finnmark och börjar närma oss det stora målet Nordkapp. 

Dag 86 Kilpisjärvi-Saarijävri-- 19km

Då var vi igång med tunga ryggsäckar fulla med mat. Vi ska inte gå låg på energi här inte. Man börjar alltid äta utav den tyngsta maten först. Idag har vi stött på massa folk och kommer helt säkert göra hela vägen upp till Halti. 

Dag 87 Saarijärvi-Voumakasjärvi 25,40 km Det är fantastiska vandringsleder här. Inte mycket stigning varken upp eller ner och väl markerad led. Terrängen börjar mer och mer likna öppna vidder.  Här finns det också hyttor ca varje 10 km hela vägen till Halti. Vi har sovit i tält bort ifrån hyttorna eftersom det är så mycket folk vid hyttorna.

Dag 88 Voumakasjärvi-Halti-Somashytta 26,40 km 921 m upp och 839 m ner Idag har det varit mycket upp och ner i stenur. 921m upp och 839 ner totalt under hela dagen. Nästan allt i stora sen. Första biten till en hytta på finska sidan var fint att gå och vi mötte mycket folk där och hela vägen fram till foten utav Halti. Efter vi började "klättra" upp till Halti har vi inte träffat en människa . Halti är Finlands högsta berg, 1325moh. Extra kul att varit där eftersom jag är hälften Finsk. Där efter gick vi av tur stigen och navigerade oss ca 10 km mot Somasjavri. Vi la kurs på öst sidan utav Rudnaoaivi där utsikten ner mot Somasjavri var fantastisk. Jag var vid Somasjavri förra året när jag skidade ifrån Nordkapp till Sverige i Jäckvik. Vi bestämde oss för att sova i Somashytta som står öppen här. Helt okej standard, vi provade också fiskelyckan men den var inte med oss ikväll. Vädret har också varit helt topp. Sol och lite vind. Morgonen var helt stilla så den startade med mygg första timmen.  

Bild ifrån Finlands högsta punkt på Halti. 

På väg mot Somas hytta ifrån Halti