top of page

Dividalen - Treriksröset


Dag 79 Altevatnet-Voumajavri 20 km Så efter 36 mil på cykel och några topp turer i Lofoten var vi redo att starta ifrån Altevanet. Igår fick vi båt skjuts in till en hytta som en gammal vän till Stig har. Där blev vi motagna med Bastu, en kall öl och färdilagad middag. Fantastikt! Idag körde han oss med båten över till rätt sida vattnet. Det var härligt att vara tillbaka i <<vildmarken>> igen med tung ryggsäck och vandrings stövlarna på.  Det var perioder med mycket mycket mygg och vid pauserna fick vi testat våran mygg maskin (Therma cell) som fungerade utmärkt. Inte en mygga efter ett par minuter. Naturen blir bara mer och mer fantastik. Vi startade inte fören på eftermiddagen idag. Mot slutet utav kvällen gick vi förbi ett tält där vi träffade på en Engelsk tjej som var ute och vandrade i 8 veckor. Hon skulle in i Sverige på kungsleden. Vi gick till Voumahytta, Inärheten låg det 2 tält och ute på sjön såg vi en fiskar i en liten båt annars var det helt stilla här. Fantastik hytta med utsikt ner över sjön, där blev vi sittandes i soffan och drack tea halva natten.

Då är det dags att starta mot Dividalen. 

Sten, sten och sten, det gillar vi bäst. 

Energi energi energi 

Nu är det dags att ta fram myggnät. 

Dag 80 Voumajavri Vilo dag Vi bestämde oss för att ta en vilo dag. Det har gått i ett över Lofoten och det har varit långa dagar på cykel så kroppen behövde lite extra sömn. Tvättat upp lite kläder och studerat karta. Vi träffade också på bekant folk här. En Honningsvåg som Stig känner kom in i hyttan på förmiddagen. Hon och brodern tillsammans med två husky hundar hade legat i tält inärheten och skulle ner och ligga i tält på andra sidan vattnet här. Så det blev en kaffe och tea innan dom gick vidare.

 Vilka hytter det finns på fjället. 

Voumajavri

Tvättar kläder i sjön 

Dag 81 Voumajavri-Litlejerta 21,5km Inatt var hopplöst att sova. Det var varmt och mygg som surrade runt i hytta. Typiskt när man sover lite på dagen, då får jag inte sovit på natten.  Idag har det varit mycket skog att vandra i och det menas också massa mygg. Med underställ plus fleece jacka, tunna byxor (fjørå Norrøna) och mygg nät så går det helt oke, men varmt med fleece jackan på. Vi stannade snabbt inom Dividalshytta och tog påfyllning utav mat och dricka innan vi vandrade vidare ett par kilometer. Sista kilometerna innan hytta och även efter var bara upp över. Galet varmt och svettigt! Idag har vi träffat flera personer längs vägen. Både lång vandrare och kort vandrare. Många skulle till Abikso eller Altevanet, men ett par skulle vara ute i fem år och skulle hela vägen till New Zealand. Vi hade sån tur och fick med oss en påse lösgodis utav ett gäng, Det smakade!

Fantastiska Anjavass elva som vi gick längs i Anjavassdalen. Den bjöd på flera vattenfall. 

Kläder på tork. 

Dimman ligger tät över Dividalen. 

Stig hämtar pusten efter en lång och tung marsh upp ifrån Dividalen. 

Myggnät is the thing... 

När dagen startar med denna utsikt över Dividalen. 

Dag 82 Litlejerta-Gassavaggi 29:64 km Vi hade världens bästa tält plats igår med utsikt över hela Dividalen. Vi vaknade med lite vind och inga mygg. Våran tält är ett Reinsfjell super light för 3 personer med öppning på båda sidor ifrån Helsport. Riktigt smart på sommaren att kunna öppna upp båda sidor och få det riktigt luftigt. Vi känner direkt att det blir varmt när man stänger en sida. Otroligt fin stig att vandra på idag och med lite vind har det varit mygg fritt framtill kvällen när det blev vindstilla. Då bröt helvetet lös. Det var bara att ta på sig en jacka och myggnät. På Dærte hytta stannade vi sent på kvällen för att äta och tvättade oss i älven, vi hjälptes åt att slå bort mygg medan vi tvättade oss.  Efter vi lämnade Dærte var det mycket upp över i stenig terräng och det var något galet med mygg! Vi hittade en tält plats vid en liten sjö. Mygg maskinen vi har är helt utmärkt på kvällarna vid tältet.

Våran grymma mygg maskin, therma cell. 

Testar fiskelyckan. 

Morgon mys med Nocco och blåbärs soppa med granola. 

Lunch pause, svettiga kläder på tork. 

Dag 83 Gassavaggi-Gappohytta 30km Idag vaknade vi igen med solen in i tältet och det blev frukost på utsidan.  Vinden höll myggen borta. Vi gick av tur stigen och navigerade oss över en topp otroligt fin utsikt idag ner över Rostaälva och Rostadalen efter 10 km anlände vi till Rostahytta. Där nere blev vi sittandes hela dagen och träffade 3 andra killar som går Norge på langs, två bröder som startade 2 Juli och 1 Juli.  Vi startade på kvällen ifrån Rosta mot Gappohytta upp i Isdalen. Vi hade flera älvar att korsa men  med höga stövlar gick det fint. Isdalen är vacker med  flera vattenfall. När vi kom upp ifrån Isdallen så fick vi oss en upplevelse. Där stod det två renar, en Simle (mamma) MED kalv. Simla hade skadat sig, hon hade brutit benet vid kotan. Nyfiken som jag är skulle jag gå upp till dom men då gick dom iväg så jag tillbaka till våra väskor och där kommer en järv på snön emot renarna och sen två till Järvar. Wow! Nu blev det fart på renarna dom sprang mot oss på översidan. Järven lurade sig på renen och där sprang Ren med järv efter sig ca 10-15m framför oss. Två järv stack av och en var kvar i området. Vi var helt säkra på att Järven skulle ta ren. Han sprang efter kalven ner i dalen över älven. Där var kalven snabbare än Järven över vatten och ett par meter efter älven vänder Järven och kommer tillbaka. Han ser då inte mamman utan kommer igen förbi oss, kanske 30,40m stannar ställer sig på bakfötterna och kollar på oss sen fortsätter han i en stor cirkel runt oss kollar efter ren och försvinner iväg.  Vilken upplevelse! 

Inget smakar bättre än is kallt Fjällvatten.