top of page

Heavy backpacks & challenging conditions, but we love every minute☀️


Day 6 Ljosland-Gaukhei hytta, 22,87km Super excited to leave the roads behind us and hit the mountians. We had now all our equipment with us, that includes skis, ski boots and lot's of food.  So lot's of extra weight. I was still struggling with a sore throat and a flu.  We started of with 9km on a road that is under construction before we started of on a marked track over to Gaukhei  mountain cabin. It was pretty hard to see the marks on the track the first couple of km and we came off the track at one stage and ended up climbing up on a top and realized that the track was all the way back down along the river.  We wasn't moving very fast and had to have many short stops to rest our backs from the heavy backpacks. We arrived late around 10pm to Gaukhei cabin. The last couple of kilometers we were cold, tired and hungry.  The temperatures had dropped to minus 5 and it was a bit windy on top of that. Even if it felt like I couldn't  walk another step when we arrived in the evening it didn't take very long until I was full off energy again.

Day 7 Gaukhei-Vidalega 9km We didn't start until 11:30 today as we arrived so late the night before. My throat and flu was worse today and so was the weather as well. We had a strong headwind and was moving pretty slow. After 9km we arrived to a cabin. Our plan was to just stop here for a lunch break and continue another 10km but the wind was so strong and I was not in a good form so we decided to stay the night there. We were not sure if it actually were okay to sleep there. It said on the "hytte bok"  - that <<everyone>> are welcome. So we went ahead, heated up, cooked us dinner and went to bed. I was drinking tea in the evening and after two cups of tea I saw that I have been drinking tea without a tea bag 🙈. Guess it was time to go to bed then! I woke up twice in the night and was sweating and felt unwell. Not a good night for me. It was so poor with snow in the mountains that we decided to stop at the road 9km ahead  the following day to stop a car and try to get the skis and ski boots sent ahead. Our packs were so heavy with skis & we felt that we were moving to slow. We had a great plan there but not long after, we got a msg on Facebook said that the road over there was closed until 20th of May due to the wild reeinder's are calving. So then our plan was to head down to Rysstad instead of continue over the mountains for another 2 days with skis, ski boots and heavy packs in poor conditions, it would be 20km longer but we could at least get the skis sent up towards Hardangervidda and maybe the backpacks sent ahead a day to make up some kilometers on the road instead.

Day 8 Vidalega-Myklevatnet 20:90km We had about 9km to the road and there we made a decision to not continue over the mountians but head down the road towards Rysstad. The road over the mountain were closed but we still had a hope that somebody would drive pass and we were so right. A snowplough came pass & the driver had heard about us on Facebook so he took our skis, ski boots and Storm's bag so he could rest his back.   

In the evening we had birthday party, Stig had birthday so from Lindesnes I have been carry beer, jægermeister, pancake mix, jam and champagne. We found a nice spot near the river to set the tent up and celebrate!  

Day 9 Myklevatnet-Lunden camping 33,04km Back on the road again, we walked through a beautiful valley that reminded me about the alps. Impressive mountians walls, green valleys and the village (Valle) was very cute.  We stopped there for a long lunch break and had very tasty burgers for lunch. In the evening we got offered to stay in a cabin on a camping called Lunden camping. The owners invited us for coffee and cookies. We have meet so many nice and helpful people along the way. The best part this day was the shower!  

Day 10 Lunden camping-Steinsland  rasteplass 34km Day 11 Steinsland rasteplass -Bjåen 26,67km Another two days on the road. With not so much happening but we have friends who are living in a motor home that came down to visiting us to celebrate 17th May with us ( Norway's national day). So we are now spoiled with cooked dinners, beer and wine and also a very comfortable bed to sleep in. Storm has been lucky and had a rest day and stayed with them in the motor home.  

Day 12 Bjåen-Haukeliseter 36,40km Today is the national day of Norway. 🇳🇴 It is a huge day in Norway. For us it started with a delicious breakfast in the motor home to our friends and after that Stig and I started on skis over to Haukeliseter a big mountain station in Norway. Our friends were driving around the mountain to wait for us there, Storm stayed with them in the motor home. It was a perfect day for skis, beautiful views and sunny. The snow conditions were not the best and sometimes we had to take the skis off or walk on foot, pretty wet snow so it didn't go that fast. The last part was pretty step too. We saw lots of grouse pair today. They are so beautiful now in the spring when they go from white color to grey or brown. It was a long day and again we arrived to a cooked dinner and celebrated 17th May together with our friends in the evening.  

Day 13 Haukeliseter Today is a rest day. We have been planning and organising with logistics and checking the routes over Hardangervidda. It's a difficult time of the year. The spring arrived early and not a lot of snow have made the conditions a bit difficult. It's probably still to much snow to walk on foot but also a bit soft snow to ski and at some places not enough snow to ski. The rivers are another problem. Lot's of water now when the snow is melting and the bridges are not up yet. Hardangervidda is the largest high mountain plateau in Europe.  

Here is a link to live tracking, 

🇳🇴 Svensk översättning 🇸🇪

Dag 6 Ljosland-Gaukhei hytta, 22,87km Äntligen var det dags att lämna väg och starta över fjället. Vi hade nu all vår utrustning med oss. Skidor, skidskor och mycket mat.  Det blev en hel del extra vikt. Jag kämpade fortfarande med ont i halsen och en liten  influensa.  Vi började med 9 km på en väg som är under uppbyggnad innan vi startade på en markerad led över till Gaukhei hytta.  Det var ganska svårt att se markeringarna på leden den första biten och vi kom helt av den och hamnade på en topp när vi insåg att leden var helt tillbaka ner längs floden. Det gick ganska långsamt  och vi hade många korta stopp. Skidorna som satt bak på Stig's ryggsäck fastnade i träd och kvistar.  Runt klockan 22:00 anlände vi till Gaukhei hytta, då var vi gott slitna. Vi var både kalla, trötta och hungriga.  Temperaturerna hade sjunkit till minus 5 och det var mycket vind uppe på fjället. Det kändes som vi inte kunde ta ett steg till när vi kom fram på kvällen, men det tog inte lång tid tills vi båda var fulla utav energi igen. Dag 7 Gaukhei-Vidalega 9km Vi kom igång sent idag, inte fören 11:30 eftersom det blev så sent kvällen innan. Min hals var värre idag och det var också vädret. Vi hade stark motvind  och rörde oss inte så fort som vi önskat..  Efter 9 km kom vi till en stuga. Vår plan var att bara stanna här för lunch och fortsätt ytterligare 10 km men vinden var så stark och jag var inte i en bra form så vi bestämde oss för att stanna natten där.  Vi var inte säkra på om det faktiskt var okej att sova där.  Det stod i "hytte boken" - att <<alla>> är välkomna.  Så vi gjorde oss som hemma. Värmde upp hytta, lagade oss middag och gick till sängs.  På  kvällen drack jag tea som vanligt och efter några koppar ser  jag att jag har druckit te utan en tepåse 🙈. Det blev heller ingen bra natt sömn för mig. Jag vaknade två gånger på natten dränkt i svett och kände mig inte alls i bra form. Det var så dåligt med snö på fjället så vi bestämde oss för att stanna vid vägen 9 km  längre fram nästa dag för att försöka  stoppa en bil och få skidorna och skidstövlarna mm skickade vidare så tänkte vi fortsätta över fjället mot Hovden. Vi hade en bra plan där men den sprack fort,  vägen var stängd till den 20 maj på grund utav vild ren som kalvar nu. Så då var vår plan att följa vägen ner till Rysstad istället för att fortsätta över bergen i ytterligare 2 dagar med skidor, skidskor och tung packning i dåliga förhållanden. Det blev ca 20 kilometer längre men vi kunde åtminstone få skidorna skickade upp mot Hovden och  kanske ryggsäckarna skickade en liten bit för dagen för att gå på lite snabbare och gå ikapp de extra kilometerna. Dag 8 Vidalega-Myklevatnet 20,90 Vi hade ca 9 km upp till vägen och där beslutade vi att ta vägen ner mot Rysstad istället för fortsätta på fjället med all packning. Vägen var stängd men vi hade fortfarande hopp om att någon skulle komma körandes och det gjorde det också, en plogbil kom och chaffisen hade hört talas om oss på Facebook så han tog våra skidor, skidskor och Storms väska så att han kunde vila ryggen. På kvällen hade vi kalas🎉. Stig fyllde år! Hipp hipp Hurra för han!! Hela vägen från Lindesnes jag har jag bärt på öl, jægermeister, pannkaks mix, sylt och champagne.  Vi hittade en mysig plats vid älven att slå läger vid för kvällen och fira. Dag 9 Myklevatnet-Lunden camping 33,04km Vi har idag gått längs väg genom Valle kommun. Ett ställe som påminner mig om alperna.  Imponerande bergsväggar, gröna dalar och byn (Valle) var mysig med timmer hytter.  Vi tog oss en lång lunchpaus i Valle. De hade grymt goda hamburgare. På kvällen blev vi bjudna att bo i en stuga på en camping som heter Lunden camping.  Ägarna bjöd oss på kaffe och kakor.  Vi har träffat så många trevliga och hjälpsamma människor längs vägen.  De bästa idag var duschen! Dag 10 Lunden camping-Steinsland  rasteplass 34km Dag 11 Steinsland rasteplass -Bjåen 26,64km Ytterligare två dagar längs väg.  Det har varit mest att avklara kilometer bara. På kvällen dag 10 kom ett vänner par som reser runt i husbil för att besöka oss över 17 Maj. Så vi är nu bortskämda med färdig lagad middag och en stor säng att sova i. Storm han har  haft tur och haft en vilodag  och sovit i husbilen hela dagen. Dag 12 Bjåen-Haukeliseter 36,40 Idag är Norges national dag 🇳🇴 Det är en stor dag i Norge.  Vi startade med en fantastisk frukost tillsammans med Janne og Roy i deras husbil, därefter var det dags att  bege sig på skidor till Haukeliseter en stor fjällstation i foten utav Hardangervidda.  Våra vänner körde runt fjället för att möta oss där, Storm stannade hos dem i husbilen för ännu en vilo dag. Det var en perfekt dag på skidor. Fantastiska utsikter och soligt väder. Skid förhållandena var kanske inte de bästa och ibland var vi tvungna att ta av skidorna och gå till fots, ganska våt snö så det gick inte så snabbt.  Den sista delen var också ganska brått och var en liten utmaning att ta sig ner (iaf för mig som inte är så pro på skidor).  Vi såg flera rypor idag på fjället.  De är så vackra nu på våren när de går från vit färg till grå eller brun. Det var också galet med nyckelpigor över allt på snön. 🐞 Det var en lång dag och det var så lyxigt att anlända till middag och fira 17 maj tillsammans med våra vänner på kvällen. Dag 13 Haukeliseter Idag är vilodag.  Vi har planerat och organiserat med logistik och gått igenom kartan över Hardangervidda.  Det är en svår tid på året.Våren kom tidigt iår och det har varit lite snö.  Det är fortsatt för mycket snö att gå till fots över Hardangervidda, men på vissa platser inte tillräckligt med snö att åka skidor eller lite mjuk snö på sina ställen älvarna är ett annat problem.  Mycket vatten nu när snön smälter och broarna är inte uppe än. Dom brukar komma upp mitten utav juni. Hardangervidda är den största hög bergsplatån i Europa.  Jag ser fram emot att äntligen få uppleva Hardangervidda.  

Länk till live tracking här  https://eur-share.inreach.garmin.com/GinaJohansen

//Gina Johansen


322 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page