top of page

Jotunheimen--Besseggen


Nu har vi varit ute i en månad och tagit oss genom Jotunheimen. ☀️

Dag 26 Lake Tyin- Gjendebu 

35 km Natten har varit full storm och det var vitt på backen när vi vaknade upp. Vi startade inte fören lunch tid för att vänta ut bättre väder. Planen blev att gå hela vägen till Gjendebu för att sen kunna ta oss en vilodag där och starta mot Besseggen i bättre väder. De första kilometerna fick längs en sommar väg och när vi kom till slutet utav sjön vi gick längs stannade vi och kokade oss en måltid. Där efter blev det terräng de sista ca 16-18 km. Först en lång backe upp därefter var det ganska platt och mot slutet en lång nedförsbacke. En hel del snö när vi kom upp, men det gick bra att gå på. Vi trampade igenom då och då. Tungt att ta sig upp med väskan på. Jag har haft massa värk i både axlarna idag. Framför allt den vänstra. Egentligen är jag inte så förvånad att den började göra ont. Jag har haft problem med den tidigare. För flera år sedan gick jag omkull med en galopphäst som landade på mig. Den blir helt säkert bättre imorgon efter en vilo dag 

 << Pains temporary & quitting is forever>>, "smärta är tillfälligt och ge upp är för evigt," som de säger... Vi anlände 2:30 på natten till Gjendebu. Det blir i stort sett inte mörkt på nätterna nu. Hyttan vi anlände till var nog den <<sämsta>> standard på DNT hytta vi har sovit i. Vi har inte varit i många hyttor men för 279kr så förväntar man sig iaf lite standard. Stig var inte 100% form idag, det sitter säkert i sedan han var lite sjuk för 2 dagar sedan. Han var trött så vi värmde bara upp hytta och tog oss en kopp tea innan läggdags.

Dag 27 Gjendebu Vilo dag Vi sov bara 4 timmar inatt. Vakande vid klockan 8 och stod upp för att koka oss tea. Plötsligt såg vi någon gå förbi fönstret. Jag blev så förvånad för att vi har inte träffat på någon under turen när vi har varit på fjället. Lite senare bestämde vi oss för att ta en tur ut och kolla runt lite. Vi såg att det fanns en hytta specifikt till att ha hund i. Så vi tänkte flytta dit så vi kan ha storm inne utan några problem. Det rykte i skorsten så vi var inte ensam här på Gjendebu. När vi gick in i hytta var det ett par med hund där. Där blev vi sittandes och prata över en kopp tea och kaffe. Dom gjorde också Norge på langs som vi. Men hadde delt det upp i lite olika etapper. Kul att träffa folk som är ute på liknande äventyr som oss. När dom hade begett sig flyttade vi över till den andra hytta. Jag började flytta mina saker först medan Stig låg på soffan och slappade av. Jag tog min ryggsäck och sovsäck med mig och Storm flög upp och efter mig ut i gången så långt bandet räckte. När jag stängde dörren och gick ut hoppade han upp i fönstret och tryckte huvudet mot fönsret så han kunde se mig försvinna bort igenom och började hylla helt förtvivlat. Han trodde säkert jag skulle lämna honom och Stig och vandra iväg ensam utan dom. 😅 Förövrigt har det varit en lugn dag idag. Vi har laddat batterierna med mat, sömn och tvättat oss med vatten vi värmde upp inne hytta. Gjendebu är DNT's ( Den Norska turistföreningen) äldsta och första hytta ifrån 1871.

Storm på besök i köksfönstret. 

Storm came over for a visit in the window. 

Dag 28 Gjendebu-Memurubu 12,77 km Dagen startade med en lååång och bratt uppförsbacke. Det var kjetting på vissa ställen för att dra sig upp. Det känns i bena när man går uppför med en så tung väska. Väl uppe var det ganska flackt att följa ryggen tills det gick bratt ner igen. Fantastiskt utsikt och väder första delen. Mot eftermiddagen kom regnet. Vi såg Fjäll ryper hela vägen. När vi kom ner till Memerubu gick vi på en liten 

<< baksmäll>>, vi trodde det var en öppen DNT hytta där men alla var låsta och det skulle regna upp till 5mm per timma under natten. Nedanför alla hyttor fann vi en liten jordgamme med 4 sängar, och till våran förvåning var det fyra personer ifrån Tjeckien där. Det sa att vi kunde komma in där så vi gjorde det. Dom hade försökt i en timma att få igång en eld men jordgammen hadde bara fyllts med rök, så Stig fick igång en ordentlig eld. Skönt med lite värme och möjlighet att torka våra kläder. Jag, Stig och Storm delade säng inatt. Regnet har öst ner hela natten och morgonen dagen därpå. Det ska avta runt lunch tid så då startar vi över Besseggen ridge. . 

- En fjäll Rypa - a mountain grouse - 

Bilder ifrån vårat boende på Memurubu. 

Photos from our stay at Memurubu. 

Dag 29 Memurubu -Gjendesheim 15:97km Vi startade dagen i en tjock dimma som senare ut på dagen gav sig och solen kom fram lagom tills vi nådde högsta punkten och utsikt. Jag förstår att Besseggen är rankad en utav världens top 20 vackraste dagsvandringar. Den mest spektakulära sträckan är när man följer en rygg med bratt terräng på båda sidorna. Mycket klättring upp i stenig terräng. Stig är väldigt höjdrädd så han försökte först försöka hitta på ursäkter hur vi kunde ta stigen runt sjön ist för upp via ryggen. Storm däremot var väldigt glad i utsikterna och skulle gärna stå nära kanten för att kolla ner. Det var många svordomar ifrån Stig och själv kunde jag inte låt bli att skratta. När vi väl kom upp insåg Stig med att det inte var så farligt, men under vägen upp var det mer ord som "Vem kommer på en sån här stig?!, det här är galenskap, och han skulle anmäla sig ut ur DNT."  Det är ca 40 000 personer per år som vandrar Besseggen ridge det går båt transport som släpper av folk vid Memurubu eller hämtar upp personer där som startat ifrån Gjendesheim. Så inget ställe för den som inte gillar folkmassor om man väljer sommaren. Säsongen har inte startat ännu, vi mötte två stycken i slutet utav turen idag.

Storm är sist upp som vanligt. 

Storm is last out of bed every morning. 

Ryggen vi ska klättra upp för. 

The ridge we are going up. 

Stig tar bild ner över kanten och vågar inte gå för nära, haha😅