top of page

Mire & Mosquitoes


Då har vi lagt Blåfjella-Skjækerfjella bakom oss, det har varit tunga dagar i myr med följd utav mygg. Nu väntar några dagar längs väg innan vi startar över Børgefjell. 

Hittils har vi 48 dagar, 1247 km utav detta är 6 dagar vilo dagar. Jag har gått ner 1kg, Storm 3kg och Stig har gått ner 8kg 😅. 

Dag 44 Gaundalen--Gjevsjøen 23,16 km  Sen start som vanligt men med trevligt sällskap i Gaundalen och pannkakor till frukost så blev det ingen stress. Vi gick sen över till Holden fjellgård där vi följde en gammal telefonlinje. Lite myr och skogs område att gå i. Ca 13 km. När vi kom ner till Holden träffade vi först ett gäng fiskare som hyrt stuga ifrån statskog, trevligt gäng som gav oss två ørret och två öl. Fantastiskt! Därefter fortsatte vi till DNT hytta som låg bredvid. Där träffade vi en tjej (Synne) med hunden Knut som vandrar Norge på langs I etapper. Förra året startade hon i Alta. I år ska hon till Mo i Rana. Vi blev där ett par timmar, (säkert närmare 4 timmar) innan  regnet gav sig och vi bestämde oss för att vandra vidare sent på kvällen. Igen följde vi gamla telefon linjen, lätt terräng men mycket myr och skog. Ett bra stycke upp över och sen nedöver.  Vi gick ca 10 km i ett svep och igen  var svårt att hitta en tält plats i myren. Tillslut hittade vi en plats och det blev en läger eld, grillad fisk med öl till det, klockan blev så mkt som halv 2 på natten när vi slog upp tältet. 

Utsikt på Gaundalen

Crispi titan, redo att gå på fötterna. 

Gaundalen med utsikt ifrån huset

Storm ordnar sig en plats att lägga sig på. 

Alltid av med skorna och lufta fötterna, även om det är en kort pause. 

Pause mellan Gaundalen och Holden fjellgård 

Ingen tur utan kvikk lunsj 

Nästan framme på Holden 

Läger eld och kaffe på kokning

En öl sitter alltid gott

Smaklig Ørret

Dag 45 Gjevsjøen-Herrbustadbekken 28km

Vi sov 2 km ifrån Gjevsjøen fjellgård  så på morgonen  gick vi dit för att äta lunch och planera hur vi ska gå därifrån eftersom det inte är någon markerad led. Christian på Gjevsjøen fjällgård var sjette generationen som drev gården. Han var iväg och hämtade turister med båt ifrån Svenska sidan. Båt transport är enda vägen in till gården på sommaren. Dörren stod öppen så vi kunde bara gå in och koka oss vatten och ladda upp våra saker. Vi frågade med om vi kunde köpa oss lite bröd, ägg och korv där för att laga oss en ordentlig lunch. Så det blev en super lunch. Man kan verkligen äta som en häst när man är på tur. Vi satt där i säkert 3 timmar innan vi begav oss vidare. Igen startade terrängen i myr och sen var det navigering genom tät skog med en svärm mygg efter oss. När vi kom ur skogen och upp mot fjället hadde vi  så mycket mygg efter oss att jag höll på att få PANIK, jag har nog aldrig gått så fort rätt upp till en topp. Svetten ran, det var helt sjukt varmt.  Stig kom efter I lite lugnare tempo och tänkte att << Hon må bare spränga sig>>. När vi kommit upp ett bra stycke tände vi en liten eld och ställde oss i röken för att bli av med myggen. Skokrämen med tjära blev hudkräm och mössan blev offrad med skokräm också för att hålla myggen borta framöver. Vi fick också mer vind och mindre mygg resten utav turen idag.  Fantastisk terräng att gå i. Fjäll med lite myr på sina ställen. Okej fantastik var kanske att ta i. Det var fortsatt områden med blöt myr. Vid klockan 9 hadde vi en timma pause och gjorde oss en läger eld, koka oss mat och sen fortsatte vi. Sista biten hadde vi båda riktigt ont under fötterna, men jag slet nog mest. Efter 5 dagar i myr som suger ur krafterna och fuktiga fötter så börjar det kännas. Klockan var runt halv tre när vi slog upp tältet, precis innan regnet kom. Igår mötte vi en tysk som kom till Holden och idag till Gjevsjøen han gick i t-shirt och shorts. Hur det är möjligt med så mkt mugg förstod vi inte?! Men när vi såg hans ben sen förstod vi att det är inte möjligt att gå i shorts. Det var mer myggbett än hud att se 😳

Utsikt över Gjevsjøen

Storm träffade nya vänner på Gjevsjøen fjellgård. 

Pause i det fina vädret på Gjevsjøen Fjellgård. 

Gjevsjøen fjellgård ligger vid den bortre sjön där vi kom ifrån. 

Pause för lite mat

Storm han passar på att sova

Det bästa med att gå på natten är solnedgången 

En krävande älv att korsa

En som somnade fort

Äntligen har regnet lättat. 

Bara en liten del av alla min myggbett. 

Dag 46 Herrbustadbekken-Høgsruet 17 km Hela natten och förmiddagen har regnat och blåst. Vi somnade inte fören 5 på morgonen dagen innan så idag kom vi oss inte upp fören vid klockan halv 1 och åt "frukost". Ca 8 km I myr och bush innan vi kom ner på vägen och denna gången anfallen utav knott. Tungt med mygg och knott. Man får ingen chans att sätta sig ner och vila i lugn och ro. Nu var det ett stycke längs väg och där mötte vi en rysk familj som drev jordbruk här sedan 10 år tillbaka. Där fanns alla möjliga djur. Storm hälsade på grisarna Albert & Herbert, detta var Storm's första möte med gris. 😅 Vi blev bjudna på kaffe, tea och chips där. Dom berätta för oss hur flera saue (får) bönder hade lagt ner sina gårdar pga utav att björn tar lamm och får i området.  Efter en trevlig fika pause där begav vi oss vidare. Ett kort stycke med myr och tät skog mellan två små grusvägar hade vi nu kvar att navigera oss emellan innan vi kunde byta om till träningsskor. Självklart började det regna massa plötsligt. Väl på andra sidan stod det en öppen hytta. Där tog vi skydd ifrån regnet och dagens etapp blev väldigt kort. Men vi startade inte fören halv 5 på eftermiddagen och en långa fika pause så blev det bara 17km idag då regnet tog över. Det öste ner hela natten. 

Myggnätet åkte på idag för knotten. 

Storm hälsar på grisen Albert. 

Så träffade vi denna stora damen

Ett par söta lamm fanns det där också. 

Storm vet bestämt vart han vill ligga. 

Kreativ idé till blommorna, gamla vattenkoppar. 

Dags att bege oss

Sista biten av myr och skog att navigera oss igenom. Fullt utav gröna små larver på oss efter vi kom ur skogen

Dag 47 Høgsruet-Sandvika

35:87 km

Äntligen var det uppehåll ifrån regnet, de första 11 km var längs en grusväg där det inte var något att se mer än skog. När vi kom oss fram till "stora vägen"  gick vi ner till ett hus för att be om vatten för i älvarna var det brunt vatten. Där blev vi inbjudna på frallor (rundstykke) och kött som han själv rökt. Längre upp på vägen stannade Stig och kollade in i en liten hytta, det var där han rökte köttet. Igen blev vi sittandes en stund och fikade. Hans fru hade jobbat som lärare på skolan i Gjesvær 1972, Gjesvær ligger på Magerøya där vi bor.  Vi pratade om allt ifrån jakt då han jagade allt ifrån älg, rådjur, grävling, lodjur och fågel. Han pratade också om hur tiderna har förändrats. Tillbaka när han var ung var det spår över allt på fjället i området, - då packade man säcken med termos och tog sig en tur. Idag ser man aldrig människor på fjället. Det är igenväxt och inga spår att se. - dagens ungdom sitter bara på telefon och knappar och har inte aningen om hur området på fjället ser ut, sa han förtvivlat. Själv har man varit på varenda topp och ner i varje dal.  Vi känner igen vad han säger. Att fråga någon om området på fjället och tips om vatten nivån i älvar, val utav väg mm så har vi lärt oss att fråga den yngre generationen då under 40 får vi inte mycket till hjälp men de äldre som är uppvuxna i området vet allt. Det var en lång dag idag. Fötterna var slitna efter så många dagar i myr och det var så gott att komma fram till Sandvika, det första vi ser är en skylt hytte. Vi ringde direkt dit och frågade om pris för en hytta. 350kr var taget och här blir vi 2 nätter. På bensinstation/restaurang Liverten bjuds alla som går NPL gratis mat. Spännande menyn med mestadels vilt på menyn. Det var också gott att komma till matbutik och handla lite bröd och annat. Som vanligt blev det två olika typer utav lokal bryggd öl att testa.

Grusvägen som aldrig ville ta slut. 

Trevligt par som bjöd oss in på kaffe och brunch.

Vi räddade en liten rype unge fr vägen.

Storm vägrar att gå när han får lukt på Rypa.

Stående sov position

Liggande sov position

Detta smakade gott efter många dagar med Real turmat. 

Lokal bryggd öl för ett litet midsommar firande

Dag 48 Sandvika Vilo dag. Idag har vi bara sovit, ätit och sovit. Kroppen var glad att få sig lite vila efter långa dagar i myr. Ute har det blåst och regnat så vi valde en bra dag att vila på.  

Sova det kan han

//Gina johansen

English translation

We can now leave  Blåfjella-Skjækerfjella behind us, it have been heavy days in marsh chased by mosquitoes. Now we have few days along the road before we start over Børgefjell.

So far we have 48 days, 1247 km of this is 6 days rest days. I have list 1kg, Storm 3kg and Stig have lost 8kg 😅.

Day 44. Gaundalen-Gjevsjøen

23,16km Today was a late start as usual, but with very nice company in Gaundalen and pancakes for breakfast so it wasn't any stress. We walked over to Holden fjellgård,  followed an old powerline. A bit of marsh and forest to walk in, 13km. When we arrived we first meet a group of fishermen who hired a cabin from statskog, we were so lucky and got two trout's from them and two bears. Fantastic. Next to there DNT had an cabin, there we meet a girl (Synne) am sher dog Knut who is also walking Norge på langs but in different sections. She started last year from Alta and this year she is walking up to MO i Rana. We stayed there for couple of hours and when the rain stopped we decided to walk towards Gjevsjøen. 10 km went by really fast. It was pretty easy terrain with forest and marsh to walk in, again we followed and old powerline. Hard to found a good tent spot in the marsh but we manage to found one and had an nice evening with a campfire, grilled fish and beer at 2 am when we arrived. Day 45 Gjevsjøen-herrbustadbekken 28km

We slept 2 km from  Gjevsjøen fjellgård.  We  walked over there to eat lunch and check the route for next section. Christian who lived there was the 6th generation on the farm. He was away to pick up tourists with the boat arcross the lake. Boat is the only way to get to the farm in the summer. The door was open and we could just walk in and make us a cup of tea and sit inside. We asked if we could buy bread, eggs and sausage of him to make us big lunch and that was fine! You can really eat so much when walking everyday.  For about 3 hours we were there before we startade over to Berglia. Again we starred in marsh and forest that we had to navigate us through with Mosquitoes after us!! When we came out of the forest and up on the plateau we had so many mosquitoes after us that I was  seriously about to go crazy. I have never walked so fast up a summit, the sweat were dripping of me. Stig came after in a bit slower tempo and thought that I would hit the wall if I carried on in that speed up. When we came up a camp fire was the the only way to get peace from the mosquitoes and catch the breath. If you stand in the smoke the mosquitoes will leave you alone The shoe wax with TJÄRA  become a face cream and my hat got shoe cream on as well. Something that the mosquitoes hate. It was a bit windy later and the mosquitoes went away as well so that was nice. The terrain was also  better to walk in as we came up on a mountain plateau, still a bit of marsh but not to bad. Nine a clock in the evening we had an hour break to cook us food before we continue.  Towards the end the feet were pretty sore. I was struggling with it. I believe after many and long days in wet and heavy terrain you feel it. Around two or three am we found a good spot to camp at and made it just in time before the rain came. Yesterday we meet a guy from Germany who came to Holden and today to Gjevsjøen, he walked in T-shirt and shirts?! How is that possible with all the mosquitoes? When we saw his legs we understood that it is not possible it was so many mosquitoes bites on his legs that you couldn't see his skin. 😳 Day 46 Herrbustadbekken-Høgsruet 17 km It have been raining and windy all night and morning. We didn't go to bed until 5am the morning before so we didn't have breakfast until 12:30 today. 8 km in mire, marsh and bush before we hit the road again. This time attacked byt gnat. It's exhausting with mosquitoes and gnat, you don't get the chance to sit down and relax.  We now had a short part on road to walk. Couple of kilometers down the road we meet a family from Germany who had a farm here in Norway since 10 years back. They had all sort of animals. Storm meet pigs for the first time, Albert & Herbert was their names Vi got invited for tea, coffee and chips. They told us how so many sheep farmers had to close down because of the bear taking their sheep..  After a very nice time there it was time to make up the kilometers again. We had a short part of marsh and Bush to navigate through between two graveld roads before we could changes shoes and enjoy the road for a while. Of course it started to rain, when we came over to the other side it was an open cabin there. Probably hunters who used to stay there. We walked in there to stay out of the rain. The rain didn't stop it was just getting worse so today was not many kilometers made. We started 5pm today so I guess 17km with a stop at the farm was alright though. Day 47 Høgsruet-Sandvika 35:87 km Finally the rain stopped. The first 11 km was along a graveld road with nothing to see before we came down on a bigger road. When we came down to the main road we walked over to a house and asked for water because it was so dirty in the river. The old man there invited us for sandwiches and coffee.  He had smoked meat to offer us that he had smoked himself. Before we came down we saw a little cabin near the road and opened the door to check it out. It was there he was smoking the meat. His wife had worked as a teacher at Gjesvær 1972, Gjesvær is a little fishing village on Magerøya where we live. We talked about everything from hunting, ( he hunted moose, deer, badger, lynx and bird. He also talked about how times has changed. Back when he was young it was tracks everywhere up the mountians - you packed you bag and termos with coffee and went for a little trip. Today you will never see people up the mountians here, there is no tracks anymore. Today the teenagers are just sitting on their phone and they have no idea how the area up the mountians looks like where they live. I have been on every top and down every valley he told us. We can recognize what he is telling us. If we ask anyone how the area looks like. Maybe we are after informations about water levels in rivers, choice of route etc. We have learned that ask anyone of the new generation ( under 40) they have no idea. The older people knows everything. Today has been a long day. Our feet are tired from long days in mire and marsh, it was so nice to arrive at Sandvika. The first thing we spotted was a sign <<cabins>>. We rang the number and 350 NOK for a cabin. We are staying two days here. On the petrol station/restaurant they offer free food for everyone who is walking "Norge på langs".  Excellent food with mainly wild caught meat to offer. We also went to the supermarket to buy bread and other food. Two beers from the local brewery as usual to try as well. Day 48 Sandvik

Rest day 

Sleep, eat, sleep and eat. Today have just been a lazy day while it raining as crazy outside. It has been really windy too so a perfect day to take it easy.  

// Gina johansen


305 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page