top of page

Mire & Mosquitoes


Då har vi lagt Blåfjella-Skjækerfjella bakom oss, det har varit tunga dagar i myr med följd utav mygg. Nu väntar några dagar längs väg innan vi startar över Børgefjell. 

Hittils har vi 48 dagar, 1247 km utav detta är 6 dagar vilo dagar. Jag har gått ner 1kg, Storm 3kg och Stig har gått ner 8kg 😅. 

Dag 44 Gaundalen--Gjevsjøen 23,16 km  Sen start som vanligt men med trevligt sällskap i Gaundalen och pannkakor till frukost så blev det ingen stress. Vi gick sen över till Holden fjellgård där vi följde en gammal telefonlinje. Lite myr och skogs område att gå i. Ca 13 km. När vi kom ner till Holden träffade vi först ett gäng fiskare som hyrt stuga ifrån statskog, trevligt gäng som gav oss två ørret och två öl. Fantastiskt! Därefter fortsatte vi till DNT hytta som låg bredvid. Där träffade vi en tjej (Synne) med hunden Knut som vandrar Norge på langs I etapper. Förra året startade hon i Alta. I år ska hon till Mo i Rana. Vi blev där ett par timmar, (säkert närmare 4 timmar) innan  regnet gav sig och vi bestämde oss för att vandra vidare sent på kvällen. Igen följde vi gamla telefon linjen, lätt terräng men mycket myr och skog. Ett bra stycke upp över och sen nedöver.  Vi gick ca 10 km i ett svep och igen  var svårt att hitta en tält plats i myren. Tillslut hittade vi en plats och det blev en läger eld, grillad fisk med öl till det, klockan blev så mkt som halv 2 på natten när vi slog upp tältet. 

Utsikt på Gaundalen

Crispi titan, redo att gå på fötterna. 

Gaundalen med utsikt ifrån huset

Storm ordnar sig en plats att lägga sig på. 

Alltid av med skorna och lufta fötterna, även om det är en kort pause. 

Pause mellan Gaundalen och Holden fjellgård 

Ingen tur utan kvikk lunsj 

Nästan framme på Holden 

Läger eld och kaffe på kokning

En öl sitter alltid gott

Smaklig Ørret

Dag 45 Gjevsjøen-Herrbustadbekken 28km

Vi sov 2 km ifrån Gjevsjøen fjellgård  så på morgonen  gick vi dit för att äta lunch och planera hur vi ska gå därifrån eftersom det inte är någon markerad led. Christian på Gjevsjøen fjällgård var sjette generationen som drev gården. Han var iväg och hämtade turister med båt ifrån Svenska sidan. Båt transport är enda vägen in till gården på sommaren. Dörren stod öppen så vi kunde bara gå in och koka oss vatten och ladda upp våra saker. Vi frågade med om vi kunde köpa oss lite bröd, ägg och korv där för att laga oss en ordentlig lunch. Så det blev en super lunch. Man kan verkligen äta som en häst när man är på tur. Vi satt där i säkert 3 timmar innan vi begav oss vidare. Igen startade terrängen i myr och sen var det navigering genom tät skog med en svärm mygg efter oss. När vi kom ur skogen och upp mot fjället hadde vi  så mycket mygg efter oss att jag höll på att få PANIK, jag har nog aldrig gått så fort rätt upp till en topp. Svetten ran, det var helt sjukt varmt.  Stig kom efter I lite lugnare tempo och tänkte att << Hon må bare spränga sig>>. När vi kommit upp ett bra stycke tände vi en liten eld och ställde oss i röken för att bli av med myggen. Skokrämen med tjära blev hudkräm och mössan blev offrad med skokräm också för att hålla myggen borta framöver. Vi fick också mer vind och mindre mygg resten utav turen idag.  Fantastisk terräng att gå i. Fjäll med lite myr på sina ställen. Okej fantastik var kanske att ta i. Det var fortsatt områden med blöt myr. Vid klockan 9 hadde vi en timma pause och gjorde oss en läger eld, koka oss mat och sen fortsatte vi. Sista biten hadde vi båda riktigt ont under fötterna, men jag slet nog mest. Efter 5 dagar i myr som suger ur krafterna och fuktiga fötter så börjar det kännas. Klockan var runt halv tre när vi slog upp tältet, precis innan regnet kom. Igår mötte vi en tysk som kom till Holden och idag till Gjevsjøen han gick i t-shirt och shorts. Hur det är möjligt med så mkt mugg förstod vi inte?! Men när vi såg hans ben sen förstod vi att det är inte möjligt att gå i shorts. Det var mer myggbett än hud att se 😳

Utsikt över Gjevsjøen

Storm träffade nya vänner på Gjevsjøen fjellgård. 

Pause i det fina vädret på Gjevsjøen Fjellgård. 

Gjevsjøen fjellgård ligger vid den bortre sjön där vi kom ifrån. 

Pause för lite mat

Storm han passar på att sova

Det bästa med att gå på natten är solnedgången 

En krävande älv att korsa

En som somnade fort

Äntligen har regnet lättat. 

Bara en liten del av alla min myggbett. 

Dag 46 Herrbustadbekken-Høgsruet 17 km Hela natten och förmiddagen har regnat och blåst. Vi somnade inte fören 5 på morgonen dagen innan så idag kom vi oss inte upp fören vid klockan halv 1 och åt "frukost". Ca 8 km I myr och bush innan vi kom ner på vägen och denna gången anfallen utav knott. Tungt med mygg och knott. Man får ingen chans att sätta sig ner och vila i lugn och ro. Nu var det ett stycke längs väg och där mötte vi en rysk familj som drev jordbruk här sedan 10 år tillbaka. Där fanns alla möjliga djur. Storm hälsade på grisarna Albert & Herbert, detta var Storm's första möte med gris. 😅 Vi blev bjudna på kaffe, tea och chips där. Dom berätta för oss hur flera saue (får) bönder hade lagt ner sina gårdar pga utav att björn tar lamm och får i området.  Efter en trevlig fika pause där begav vi oss vidare. Ett kort stycke med myr och tät skog mellan två små grusvägar hade vi nu kvar att navigera oss emellan innan vi kunde byta om till träningsskor. Självklart började det regna massa plötsligt. Väl på andra sidan stod det en öppen hytta. Där tog vi sk