top of page

Børgefjell National Park


På denna etappen är det Børgefjell som varit höjdpunkten. En otroligt vacker national park i Norge som inte har några markerade leder.

Utsikt över Rotnan på Børgefjell 

Dag 49 sandvika-kvelia 12, 55 km Vi tog dagen med ro och startade inte fören på kvällen. Planen var inte att bara gå 12 km utan vi tänkte gå förbi Kvelia som är en liten bygd med 100 invånare. När vi kom in i bygda stannade en man oss och sa att vid butiken finns det en hytta som står öppen för alla som går NPL. Vi sa att vi tänkt gå längre idag men skulle överväga det. När vi är precis utanför hyttan och den stängde butiken eftersom det är sen söndag kväll dyker ägaren upp och berättar som hyttan han har utanför sin butik till alla NPL vandrare. Man kan ju inte tacka nej till ett sånt här erbjudande så vi bestämde oss för att stanna på hyttan och starta tidigt nästa dag. Till våran överaskelse så fick vi ett par gratis ull sulor som dom lagade I Kvelia. Detta och kaffe var till alla NPL vandrar. Förutom detta frågade han om vi behövde något mer så kunde han hämta ifrån butiken och vi betalar dagen därpå. Lite bröd och pålägg var vi sugna på. Då kom han ut med ett nybakt bröd. Vilken service och vilken mysig hytta.  

Dag 50 kvelia-Devika 42 km Klockan ringde 7 och vi startade dagen med en dusch, (man tar varje tillfälle i akt för en dusch, man vet ju inte när man ser en dusch nästa gång). Planen var att göra upp med han i butiken klockan 8 då brukar han dyka upp och sen tänkte vi starta. Lite sena var vi som vanligt, så erbjöd han kaffe och tea med kaka till oss i det lilla cafét i butiken så det tackade vi ja till. Där blev vi sittandes en stund. Här i bydga spelades det en teater varje år i augusti, ca 7000 personer kom varje år hit för att see teatern. Den utspelades utomhus på en gammal gård här och skulle föreställa livet på 50-talet. De flesta skådespelarna är ifrån bygda.  Sedan fick vi en rund tur i butik där som sålde diverse hantverk ifrån närområdet. Runt klockan 10 när butiken öppnade började det ramla in lite fler folk på kaffe så vi blev sittandes till klockan 12 innan vi kom oss iväg. En trevlig dam som bodde 2 mil åt det hållet vi skulle tog våra väskor med sig.   Dagen blev lång, vi lyckades med hela 42 km idag med ett stopp på 22 km i en grill hytta där vi tog oss nästan 2 timmar och lagade oss lite mat.  På kvällen (natten) slog vi läger vid ett vatten och en liten läger eld till middagen avslutades dagen med.

Mysigt café inne på Kvelia bua 

Trevligt sällskap kvelia

Lunch pause i denna grilla hytta

Storm är full av energi efter vilo dagar. 

Dag 51 Devika-Namsvatn 28, 68km Idag har varit en transport ettap in till Namsvatn, där blir det båt transport över till Børgefjell imorgon bitti. Vi stannade först i Røyvik där en mat depå väntade på posten med mat sponsrat  ifrån Rema 1000 hemma i Honningsvåg, kartor ifrån Vekst Nordkap, mat till Storm ifrån Intersport Honningsvåg, torkat kött och choklade som destinatjon 71°  ordnat och sen diverse snacks med energi barer (moonvalley.me) (clifbar), boost (carly's natural), torkat kött (Renjer) och Nocco. Vid Namsvatn fanns det toalett och dusch möjligheter så vi valde att ta en dusch där när vi kom fram.  

Fantastisk morgon ☀️

Många spännande djur längs vägen

På väg in till Røyvik

På väg in till Namsvatn

Dag 52, Namsvatnet-Flåfjellet (Børgefjell) 24 km Dagen started vid klockan nio med båt  transport över Namsvatnet. Första sträckan  startade genom tät bush, massa buskar att trassla sig igenom och myr. Det tog lång tid det första kilometerna. Där efter kom vi fram till  Sapmansälva, där la vi om ruta och istället för att korsa den gick vi upp längs Sapmandalen, och gick längs Store Børgefjell och in över Flåfjället (1368m), där korsade vi en liten glacier och <<skidade>> oss ner på fötterna i snön därifrån.  Det blev mycket klättring idag 1012 meter Altitude gain, nästan bara uppöver hela dagen i 24 km och 500 meter nedöver ( sista biten ned över Flåfjellet var runt 300 meter ner).  Med ny lastade ryggsäckar är det extra tungt att gå och det var mycket snö att gå i när vi kom upp längs Store Børgefjell. Vi valde att lägga om rutan högt pga utav att det är så mycket vatten i älvarna. Igår gick vi i linne och shorts i värmen och idag har vi varit fullt påklädda, det blåste kuling på kvällen när vi gick och dimman kom in så vi såg ingenting, mycket navigering med hjälp utav gps och Norges karta.  På kvällen ökade vinden på och nere i dalen vid Flåfjellet försökte vi hitta en tält plats men det var hopplöst att hitta ett ställe som var i lä för vinden, platt och snö fri 😅 tillslut började vi gå lite upp för att komma bort ifrån fallvinden i dalen. Vi hittade och en perfekt plats bakom en stor stenhög. När vi ska börja sätta upp tältet ser vi att marken <<lever>> det är som att gå på en studsmatta, så vi måste bara flytta oss i vinden lite, men fortsatt i lite lä. Väl inne i tältet var det som en vattensäng utav marken igen. Marken formade sig efter där vi satt eller låg så nattens säng var extremt skön. Men lite obehagligt att ligga på så << lös mark >>😅.  Så fort vi fått allt på plats började det regna ute. Vilken tur vid hade som kom in i tältet innan regnet kom. Vi både somnade på ett bang när vi la huvuden på kudden. 😴 På fjället träffade vi ett gäng på 15 personer som var ute och vandrade, dom var ifrån organisation 

<<veien ut> och skulle vara ute i 3 månader med bland annat segling till Svalbard inplanerat. Vi tog oss en kaffe med dom innan vi vandrade vidare.

Båt transport øver Børgefjell

Bro över Virmaelva vid starten av Børgefjell. 

Virma elva

Storelva

På väg upp Sapmandalen

Crispi Titan på tork vid lunch pausen. 

Inte ett enda skavsår i dessa stövlar

Vädret ändrar sig snabbt. Ifrån sol och barbacke till full vinter på några hundra höjdmeter. 

Tjock dimma och snö sista biten

Dag 53 Flåfjellet-Rainesklumpen 20km Idag startade vi sent som vanligt 😅. Bättre terräng idag att gå i. Inte lika mycket klättring upp över och mindre snö, men fortsatt en go del snö att traska i. Vi har varit i kontakt med andra personer som korsat Børgefjell nyligen och dom har tagit sig över flera stora älvar  och blivit blöta varje dag. Vi la om våran ruta ganska högt och idag hade vi en stor älv (Ranserälva) som vi behövde ta oss över som vi visste skulle komma. Vi valde att ta på oss träningskor och ta av Skalbyxa, sen var det bara att ta sig över det iskalla vattnet.  Lunch pausen idag blev i en öppen hytta som samerna använder. Skönt att få lite skydd ifrån den kalla vinden. I hytte boken var det skrivit ifrån 1979! Idag har vi också njutit  utsikten över Børgefjell med sol men kall vind. Det är fantastiskt vackert här.  Inatt ligger vi nedanför Rainesklumpen. 4km till Sverige härifrån. Och vi har 6km till vägen som vi ska korsa imorgon.

Igår kom vi ner på snön ifrån Flåfjellet. Bilden tagen ifrån tältplatsen. 

Massa snö första biten över Virmafjellet idag . 

Häftiga is flak i Reinhornvatnet

Planläggning på lunch pausen i en samer hytta med karta ifrån Vekst Nordkapp, ohh en Boost med energi till sista biten, tack Carly's Natural för boosten. 

Trappa över renstaketet vid Rotnan, där vi lunchade på en samer hytta. 

Utsikt över Rotnan 

Rotnan

Rainesklumpen

Nykläckta fågel ungar inärheten av tältet. 

Reinsfjell lightweight tält ifrån Helsport har vi med på turen

Crispi titan

-När kroppen ropar efter bränsle

  - Børgefjell du har varit fantastisk! 

                   // Gina Johansen

English translation

On this part it is Børgefjell that we have been looking forward to. Børgefjell is a national park in Norway without any marked hiking trails. Day 49 Sandvika-Kvelia 12, 55 km We didn't stress this morning and started late in the evening. The plan wasn't just to go 12km over to Kvelia that is a little community with only 100 people livibg there. When we came into the village a man stopped us and told us about a cabin that is open for everyone who is walking Norge på langs. We said that the plan was to walk further today but maybe we stay there. When we're pretty much outside the cabin and the closed store the owner turned up and also told us about the cabin he had there for everyone who is walking NPL.  You can't really say no to this offer so we decided to stay there and start early the following day.  To our surprise he also gave us a pair of wool soles and a coffee. The woolen soles are made in the village. This was also for everyone who are walking NPL.  He also asked if we needed anything from the store and he could open up and we just pay tomorrow. He offered to bake us a bread, just that sounded to good to be true. So we had a freshly baked bread, cheese and caviar for the evening. What an amazing man and cute little cabin. Day 50 Kvelia-Devika 42km Our  alarm was on 7am and we started the day with a shower, (you take every chance you get, you never know when you will get a  shower next time) The plan was to meet the guy in the shop and pay for the bread, cheese and caviar and then start. A bit late as usual, once we got to the shop he offered us coffee, tea and cookie in the little café in shop. So we happily said yes to that. We were sitting there for a while and he told us about the village and that they have an theater there once every year. 7000 people are visit the village that weekend so that is massive. The theater is outdoor on an old farm and is  from the life back at 1950. Most of the actors are from the little village so that is pretty cool.  He also showed us around in the shop. Downstairs just an normal little supermarket but upstairs is a lot of handmade products from the village. Around 10am when the shop opened it came a lot of people around for a coffee and we got stuck there until 12 am 😅. A very nice lady who lived 20 km the same way we're walking offered to taken our bags for us so we could go without bags. It was an long day today, 42 kilometer. We had a long break at 22km in a little cabin near the road. It is just one of them with an open fire in the middle and seats around. Looks like an lavvu. In the evening (or more like night time) we found a place near the water to set our tent up and had a little camp fire to the dinner before bed time. Day 51 Devika-Namsvatn 28,68 km Today has been an "transport" day to Namsvatnet, tomorrow we will have boat transport across the lake and start over Børgefjell. We had a stop at Røyvik there we had an food depot to pick up. It's food sponsored from REMA 1000 Honningsvåg, Vekst Nordkapp, food to Storm from Intersport Honningsvåg, dried meat, chocolate from Destinasjon 70° and then snacks like energy bars from Moonvalley.me, clifbar Sweden, boost from carly's Natural, dried meat from Renjer and Nocco from nocco Norway. At Namsvatn it was both bathroom and showers so we had another shower there. Day 52, Namsvatnet-Flåfjellet 24 km The day started at nine a clock with boat transport over Namsvatnet. The first part was through bush and mire and took a lot of time to go through. After that we came to Sapmansälva, there we decided to change the route instead of going over that river because it was so much water. We walked up Sapmandalen and along the  Store Børgefjell and in over Flåfjellet (1368m), there we crossed a glacier and <<skied>> down on our feet in the snow. It was a lot of climbing today, 1012 meter Altitude gain. It was almost only uphill all day, we had 500m of downhill, most of it down from Flåfjellet. Our backpacks are topped up with food and are extra heavy to carry, especially in the snow, it was a lot of snow to walk in when we came up near Store Børgefjell. We decided to change the route because of the high water level in the rivers and decided to go high.  Yesterday we walked in a singlet and shorts and today we were fully dressed, it was strong wind in the afternoon and foggy so no visibility 😊, it was a lot of navigation with GPS and Norges karta. In the evening the wind got even stronger and down the valley from Flåfjellet we tried to found a spot for the tent, but it was hopeless to found a spot away from the wind and that was flat. We had to go up a bit higher to come away from the wind that came in the valley. Finally we found a good spot for the tent behind rocks, but when we were about to set it up it was like the ground was <<alive>>, like walking on a trampoline. So we moved a little bit, of course more wind but not to bad. Once we got in the tent it was like a water bed from the ground. It is mud and water that makes the ground moving like that. A bit scary but pretty comfy.  We got everything ready just in time for the rain. Both of us fell asleep with a bang once we put the head on the pillow. 😴 We meet a group of 15 people today as well. They were out for 3 months and was going to sail etc. They were  from an organisation called << vägen ut (the way out) >>  We took a cup of coffee with them before we continued. Day 53 Flåfjellet-Rainesklumpen 20km Today we started late as usual 😅. It was better terrain today, not so much uphill and less snow, but still a little bit snow. We have been in touch with other people who just been over Børgefjell and they have been crossing rivers full of water and got really wet every day.  We changed the route  and walked high and today we had one big river to cross (Ranserälven). It wasn't any way to get around it so the only way was to cross it. We changed to our runners and took of our hiking pants. It was freezing to walk across. The lunch break today was at an open cabin I that the sami people are using. It was nice to get a little break from the wind. In the "hytte bok" (guest book) it was written from 1979. Today we also could enjoy the view with sun even it was pretty cold because of the wind though. Fantastic views here. Tonight we are having camp just in the valley from Rainesklumpen. It is 4km to Sweden and 6km to the road we are crossing tomorrow. // Gina Johansen


442 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page