top of page

Børgefjell National Park


På denna etappen är det Børgefjell som varit höjdpunkten. En otroligt vacker national park i Norge som inte har några markerade leder.

Utsikt över Rotnan på Børgefjell 

Dag 49 sandvika-kvelia 12, 55 km Vi tog dagen med ro och startade inte fören på kvällen. Planen var inte att bara gå 12 km utan vi tänkte gå förbi Kvelia som är en liten bygd med 100 invånare. När vi kom in i bygda stannade en man oss och sa att vid butiken finns det en hytta som står öppen för alla som går NPL. Vi sa att vi tänkt gå längre idag men skulle överväga det. När vi är precis utanför hyttan och den stängde butiken eftersom det är sen söndag kväll dyker ägaren upp och berättar som hyttan han har utanför sin butik till alla NPL vandrare. Man kan ju inte tacka nej till ett sånt här erbjudande så vi bestämde oss för att stanna på hyttan och starta tidigt nästa dag. Till våran överaskelse så fick vi ett par gratis ull sulor som dom lagade I Kvelia. Detta och kaffe var till alla NPL vandrar. Förutom detta frågade han om vi behövde något mer så kunde han hämta ifrån butiken och vi betalar dagen därpå. Lite bröd och pålägg var vi sugna på. Då kom han ut med ett nybakt bröd. Vilken service och vilken mysig hytta.  

Dag 50 kvelia-Devika 42 km Klockan ringde 7 och vi startade dagen med en dusch, (man tar varje tillfälle i akt för en dusch, man vet ju inte när man ser en dusch nästa gång). Planen var att göra upp med han i butiken klockan 8 då brukar han dyka upp och sen tänkte vi starta. Lite sena var vi som vanligt, så erbjöd han kaffe och tea med kaka till oss i det lilla cafét i butiken så det tackade vi ja till. Där blev vi sittandes en stund. Här i bydga spelades det en teater varje år i augusti, ca 7000 personer kom varje år hit för att see teatern. Den utspelades utomhus på en gammal gård här och skulle föreställa livet på 50-talet. De flesta skådespelarna är ifrån bygda.  Sedan fick vi en rund tur i butik där som sålde diverse hantverk ifrån närområdet. Runt klockan 10 när butiken öppnade började det ramla in lite fler folk på kaffe så vi blev sittandes till klockan 12 innan vi kom oss iväg. En trevlig dam som bodde 2 mil åt det hållet vi skulle tog våra väskor med sig.   Dagen blev lång, vi lyckades med hela 42 km idag med ett stopp på 22 km i en grill hytta där vi tog oss nästan 2 timmar och lagade oss lite mat.  På kvällen (natten) slog vi läger vid ett vatten och en liten läger eld till middagen avslutades dagen med.

Mysigt café inne på Kvelia bua 

Trevligt sällskap kvelia

Lunch pause i denna grilla hytta

Storm är full av energi efter vilo dagar. 

Dag 51 Devika-Namsvatn 28, 68km Idag har varit en transport ettap in till Namsvatn, där blir det båt transport över till Børgefjell imorgon bitti. Vi stannade först i Røyvik där en mat depå väntade på posten med mat sponsrat  ifrån Rema 1000 hemma i Honningsvåg, kartor ifrån Vekst Nordkap, mat till Storm ifrån Intersport Honningsvåg, torkat kött och choklade som destinatjon 71°  ordnat och sen diverse snacks med energi barer (moonvalley.me) (clifbar), boost (carly's natural), torkat kött (Renjer) och Nocco. Vid Namsvatn fanns det toalett och dusch möjligheter så vi valde att ta en dusch där när vi kom fram.  

Fantastisk morgon ☀️

Många spännande djur längs vägen

På väg in till Røyvik

På väg in till Namsvatn

Dag 52, Namsvatnet-Flåfjellet (Børgefjell) 24 km Dagen started vid klockan nio med båt  transport över Namsvatnet. Första sträckan  startade genom tät bush, massa buskar att trassla sig igenom och myr. Det tog lång tid det första kilometerna. Där efter kom vi fram till  Sapmansälva, där la vi om ruta och istället för att korsa den gick vi upp längs Sapmandalen, och gick längs Store Børgefjell och in över Flåfjället (1368m), där korsade vi en liten glacier och <<skidade>> oss ner på fötterna i snön därifrån.  Det blev mycket klättring idag 1012 meter Altitude gain, nästan bara uppöver hela dagen i 24 km och 500 meter nedöver ( sista biten ned över Flåfjellet var runt 300 meter ner).  Med ny lastade ryggsäckar är det extra tungt att gå och det var mycket snö att gå i när vi kom upp längs Store Børgefjell. Vi valde att lägga om rutan högt pga utav att det är så mycket vatten i älvarna. Igår gick vi i linne och shorts i värmen och idag har vi varit fullt påklädda, det blåste kuling på kvällen när vi gick och dimman kom in så vi såg ingenting, mycket navigering med hjälp utav gps och Norges karta.  På kvällen ökade vinden på och nere i dalen vid Flåfjellet försökte vi hitta en tält plats men det var hopplöst att hitta ett ställe som var i lä för vinden, platt och snö fri 😅 tillslut började vi gå lite upp för att komma bort ifrån fallvinden i dalen. Vi hittade och en perfekt plats bakom en stor stenhög. När vi ska börja sätta upp tältet ser vi att marken <<lever>> det är som att gå på en studsmatta, så vi måste bara flytta oss i vinden lite, men fortsatt i lite lä. Väl inne i tältet var det som en vattensäng utav marken igen. Marken formade sig efter där vi satt eller låg så nattens säng var extremt skön. Men lite obehagligt att ligga på så << lös mark >>😅.  Så fort vi fått allt på plats började det regna ute. Vilken tur vid hade som kom in i tältet innan regnet kom. Vi både somnade på ett bang när vi la huvuden på kudden. 😴 På fjället träffade vi ett gäng på 15 personer som var ute och vandrade, dom var ifrån organisation 

<<veien ut> och skulle vara ute i 3 månader med bland annat segling till Svalbard inplanerat. Vi tog oss en kaffe med dom innan vi vandrade vidare.

Båt transport øver Børgefjell

Bro över Virmaelva vid starten av Børgefjell. 

Virma elva

Storelva

väg upp Sapmandalen