Børgefjell National Park


På denna etappen är det Børgefjell som varit höjdpunkten. En otroligt vacker national park i Norge som inte har några markerade leder.

Utsikt över Rotnan på Børgefjell 

Dag 49 sandvika-kvelia 12, 55 km Vi tog dagen med ro och startade inte fören på kvällen. Planen var inte att bara gå 12 km utan vi tänkte gå förbi Kvelia som är en liten bygd med 100 invånare. När vi kom in i bygda stannade en man oss och sa att vid butiken finns det en hytta som står öppen för alla som går NPL. Vi sa att vi tänkt gå längre idag men skulle överväga det. När vi är precis utanför hyttan och den stängde butiken eftersom det är sen söndag kväll dyker ägaren upp och berättar som hyttan han har utanför sin butik till alla NPL vandrare. Man kan ju inte tacka nej till ett sånt här erbjudande så vi bestämde oss för att stanna på hyttan och starta tidigt nästa dag. Till våran överaskelse så fick vi ett par gratis ull sulor som dom lagade I Kvelia. Detta och kaffe var till alla NPL vandrar. Förutom detta frågade han om vi behövde något mer så kunde han hämta ifrån butiken och vi betalar dagen därpå. Lite bröd och pålägg var vi sugna på. Då kom han ut med ett nybakt bröd. Vilken service och vilken mysig hytta.  

Dag 50 kvelia-Devika 42 km Klockan ringde 7 och vi startade dagen med en dusch, (man tar varje tillfälle i akt för en dusch, man vet ju inte när man ser en dusch nästa gång). Planen var att göra upp med han i butiken klockan 8 då brukar han dyka upp och sen tänkte vi starta. Lite sena var vi som vanligt, så erbjöd han kaffe och tea med kaka till oss i det lilla cafét i butiken så det tackade vi ja till. Där blev vi sittandes en stund. Här i bydga spelades det en teater varje år i augusti, ca 7000 personer kom varje år hit för att see teatern. Den utspelades utomhus på en gammal gård här och skulle föreställa livet på 50-talet. De flesta skådespelarna är ifrån bygda.  Sedan fick vi en rund tur i butik där som sålde diverse hantverk ifrån närområdet. Runt klockan 10 när butiken öppnade började det ramla in lite fler folk på kaffe så vi blev sittandes till klockan 12 innan vi kom oss iväg. En trevlig dam som bodde 2 mil åt det hållet vi skulle tog våra väskor med sig.   Dagen blev lång, vi lyckades med hela 42 km idag med ett stopp på 22 km i en grill hytta där vi tog oss nästan 2 timmar och lagade oss lite mat.  På kvällen (natten) slog vi läger vid ett vatten och en liten läger eld till middagen avslutades dagen med.

Mysigt café inne på Kvelia bua 

Trevligt sällskap kvelia

Lunch pause i denna grilla hytta

Storm är full av energi efter vilo dagar.