top of page

Saltfjellet


Denna veckan har vi avklarat 180km, 5521 m elevation gain 🔝 Och 5581 m ner ⬇️ en total distans utav 1714,24km sen starten 6Maj. 

Stig på väg ner ifrån Åselidalen. 

Dag 62 Umbukta-Kvitsteinsdalshytta 28,87 km Vi startade sent ifrån Umbukta idag och tog oss en ordentlig sovmorgon.  Det skulle bli mycket regn idag på eftermiddagen men vi har haft turen på vår sida. Lite regn i början och slutet mot kvällen/natten har varit uppehåll men myclrt dimma . Vi gick inte fören vid 16 tiden ifrån Umbukta och stannade inom Sauvasshytta efter 12 km  för lite mat och torkade våra kläder. Där var ett annat par med hund som vi satt och pratade med och drog ut lite extra på tiden, dem var på en helg tur. Precis innan vi skulle gå kom ett par till som också var på helg tur.  Det har varit fin løypa att gå på. En del upp och ner och blött men annars enkel terräng att vandra i, alltid tungt första dagarna efter vi fyllt på med en ny mat depå.

Dag 63 Kvitsteindalshytta-virvashytta 23,10km Som vanligt så blev den en sen start idag igen 😅 Vi har vänt om hela dygnet. Igår la vi oss vid 4:30 på morgonen och vakande runt 9 tidne för en kopp tea sen la vi oss en stund till. Första 8km idag var så fruktansvärt varmt i skalkläderna. Det var fuktigt i luften. Det blev en go pause i en hytta som stod på fjället för att torka kläder, laga lunch och vila lite. Jag tog av mig skalkläderna och gick i mina andra kläder. Fantastisk väder att vandra i när vi startade igen men regnet tog oss igen sista 1,5 timman. Jag var helt genom blöt utan skalkläder. Stig hade iaf Skalbyxa på sig. Storm han la sig och sov när vi tog en snabb pause på fjället för att dricka vatten och märkte inte att vi började gå så vi gömde oss och försökte vissla på honom men han låg där bara så tillslut fick vi gå upp närmare och ropa på honom, då flög han upp. 😅 Vi kom fram vid midnatt och då blev det Real turmat soppa med renkött och så stekta vi oss pannkakor. 

Ren på bete

Om du säger pip så öppnar de munnen.. 

Kan ni skymta hytta på toppen?

Svett svett och mer svett

Lämnar ett meddelande i hytte boken 

En lunch tupplur

Dag 64 Virvasvytta-Bolna 26,34 km Idag kom vi oss lite snabbare iväg. Nu var det två trevliga herrar som bodde i stugan bredvid oss ifrån Rana jägare och  fiske förening som gjorde att vi inte kom iväg så fort. Vi tog oss en kaffe med dom och dom bjöd oss på kaka och skickade med oss en stor choklade kaka och chips 😊.  Det har varit  fantastisk terräng att gå i idag på fjället. Sol, lite vind och inga mygg fören sista kilometerna.  Vi till och med hittade lä ifrån vinden bakom en stor sten och lagade lunch i solen på fjället och slappade av en stund där.   En del älvar att korsa idag och speciellt en med mycket vatten, där hittade vi en is bro att gå över och behövde hoppa för att komma över. Stig först, sen Storm och där står jag med ångest livrädd att jag inte ska klara hoppa över och ramla i vattnet 😅.

Nattens boende 

Sista Noccon på ett tag

Morgon kaffe innan start.  

Första backen klar

Utsikt över Virvatnet 

Någon som somnade av.

Här blev det ett litet hopp där is bron spruckit. 

Imponerande ren horn som vi hittade

Dag 65 Bolna-Krukkistua (Saltfjellet) 27,43 km Idag började vi äntligen på Saltfjellet. Sol och värme med lite vind när vi kom upp på fjället som höll myggen undan. Vi har haft en fantastisk dag. Sista biten gick ner i en dal längs älven där väntade myggen på oss och höll oss sällskap sista biten. När vi kom fram till Krukkistua sent på kvällen var det helt sjukt med mygg utanför stugan. Det var bara att ta sig in så fort som möjligt och stänga dörrar och fönster. Det var en  kille med hund ifrån Bodø där som vi blev sittandes med och pratade till sent.

Man tar varje tillfälle i akt för att svalka sig

Storm lånar mina grymma brillor Rydon slim ifrån Rudy project. Dessa hittat ni på Sportbrillor.se! 

Äntligen korsar vi polsrcirkeln och nu är det sol dygnet runt 

Nedan är en bild serie på älvkorsning i strömt vattnet. Vi kom över helt torra på fötterna. 

Godis till Storm

Dags att ta på sig väskan. 

Sport dricka ifrån Moonvalley.me

Kvitsteinelva

Nordstillelva

Nordstillelva

Dag 66 krukkistua-Bjølvassfjellet  (Saltfjellet) 21,56 km Idag har vi gått förbi två stugor som låg mellan 5km ifrån varandra så det blev stop på dem för vätske påfyllning och något att äta. Vädret har varit fantastiskt idag med och lite vind så det her hållt myggen borta. Vi her träffat en del folk idag. Nästa lika mycket folk som vi har sett på hela turen fram tills nu har vi träffat idag. En kille frpn statens natur uppsyn var ute och checkade området. Han sov på en av stugorna och hadde i natt suttit vakt på fjället för att kolla efter fjell rev, vilket han såg 7 ungar.  Efter sista stugan vi stannade på för lunch gick vi sen av den markerade leden och klättrade högre upp i bergen för utsikt och bak till en sjö för att ligga i tält. Terrängen här är väldigt lätt att gå i.

Skor på luftning och mygg maskin igång. 

Søre bjøllåvatnet 

Søre bjøllåvatnet 

Efter Saltfjellet stua går du förbi denna utsikten 

Bilderna nedan är ifrån Bjølvassfjellet 984moh som vi gick över 

Nordre bjøllåvatnet 

Midnattssol innan läggdags 

Här har det gått illa...

Dag 67 Bjølvassfjellet- Gjømmervatnet 31,62km Vi hade tänkt bada på morgonen men det var så mycket mygg så vi bestämde oss för att inte göra det. Vi har köpt en myggmaskin som funkar väldigt bra att använda runt tältet. Så det hjälper en del. Idag gjorde vi också en "avstickare" ifrån den markerade leden och valde att klättra upp på en topp och gå över den istället för dalen runt där leden gick. Där uppe var det både vind och ett litet vatten som var halvt med is så vi bestämde oss för att bada här eftersom det inte var några mygg, men istället var vattnet sjukt kallt. Stig var först i vattnet efter mycket tvekande om vi verkligen ska bada. Så fort Stig hoppade i vattnet gick Storm upp och la sig. Han tänkte säkert <<att det här ska inte jag vara med på >> 😅 Det blev två turer i vattnet för Stig eftersom jag inte fick till någon "bra"bild. Så var det min tur och jag kunde inte vara sämre och var tvungen att hoppa i två gånger med. Galet kallt i vattnet men väldigt härligt efter åt. Det är fem dagar sedan sist vi hade en dusch så ett bad satt inte fel. Det blev en härlig pause på toppen med mat och en kopp tea innan vi gick vidare. Igår fick jag väldigt ont under foten och en liten blåsa under hälen som jag lyckats tömma men den är inte helt bra och fram på foten under är det bara ömt vilket har resulterat till att det har gjort väldigt ont att gå idag. Vi är nu på 21 km och har mat pause. Målet är 10km till idag och imorgon har vi <<bara>> ca 20km kvar tills vägen. Det blev 11km till idag och konstig så kändes foten bara bättre och bättre. Vi hade dimma och dålig sikt sista 11km så det blev ingen utsikt för oss.

Morgonmys i tältet

Nedan här är en bild bomb ifrån lunch pausen med bad och mys på Gamfalsfjellet 902moh. 

Ramsgjeltinden 1234moh. 

Storgamvatnet

Ullstrumpor ifrån Gococo. 

Crispi titan GTX

Han som aldrig ramlar... 

Sen kom dimman... 

Dag 68 Gjømmervatnet-Åseli 20,54km Idag hade vi bara en så kallad transport etapp  och ville egentligen bara ner till vägen så fort som möjligt för att bli upphämtad utav en vän till Stig där vi ska bo i två nätter. Sen kör han oss tillbaka där han hämtade upp oss så tar vi oss till Bodø med färja till Lofoten. Sista 12 km idag ner genom Åselidalen var otroligt vackert med Åselitopparna bredvid oss, vattenfall och väldigt mycket upp och ner. Sista biten blev väldigt bratt och vi höll ett högt tempo idag så svettan rann och benan kämpade på. Det var fantastiskt att komma ner till vägen och få sig en kall cola sen och få på sig torra kläder.

Snart är det multebær

Åselitopparna kommer fram bakom dimman. 1177moh 

Utsikt över Åselidalen 

Dag 69 Vilo dag Idag är en vilo dag och både vi och kläder har fått sig en ordentlig tvätt. Vi tömmer väskorna hänger dom ut på luftning tillsammans med all annan utrustning. Det är något vi har varit duktiga på att göra. Det är inget mål att komma till Nordkapp och lukta mer surt än vi behöver 😅. Hygien är viktigt och att hålla efter utrustning gör både så den håller längre och man ser om något håller på att gå sönder. Rakhyvel, balsam, mjukgörande kräm, fotfil och lite olja till håret har jag bland annat med i ryggsäcken.  Vi har också blivit ordentligt bortskämda här vi är nu med grillmat igår och en flaska prosecco på kvällen.  

  //Gina Johansen 

English translation

This week we has done 180km, 5521m elevation gain 🔝 and 5581 m down ⤵️ And a total distance of 1714,24km since we started from Lindesnes 6th og May. 

Day 62 Umbukta-Kvitsteinsdalshytta 28,87 km We started late from Umbukta today and had an long sleep morning. It was ment to rain a lot this arvo but we have been lucky and not a lot of rain at all. We had a little bit of rain at the first part, but the evening/night was nice, just foggy and poor visibility. We started at 16 from Umbukta and stopped at Sauvasshytta after 12 km for something to eat and dry our clothes. It was another couple there with a dog on a weekend trip. We ended up talking for them and the time just ran away as usual... Just before we were going another couple came, them on a weekend trip as well. The track was nice. A lot of up and down, pretty wet but easy to walk.  Always heavy after we have got a new food depo and the bags are so topped up with food. Day63 Kvitsteindalshytta-virvashytta 23,10km As usual we started late today. We have turned around on the day and night. Yesterday we went to bed at 4:30am and woke up around nine for a cup of tea and went back to bed again. The first 8km today was so hot, I had my Gore tex and it was just so sweaty. It was humid. We had a nice break at a cabin that was up in the mountains and open for people to stay at for a little break. We dried the clothes, cooked us lunch and rested a little bit. I started in my other clothes after the break and the weather was perfect to walk in, but the rain catched us the last 1,5 hour. I was soaked, Stig still had his Gore tex pants on. Storm fall asleep when we had a little break for a drink, he didn't wake up when we started to walk so we ran off and were hiding behind rock and started to shout at him... But he didn't wake up. So we had to walk up and wake him up. He looked so surprised 😅 We had Real turmat soup with reindeer meet and pancakes for late dinner at night time. Så yum! Day 64 Virvasvytta-Bolna 26,34 km Today we were a little bit earlier at the start. Dit was two friendly men at the cabin next to us from Rana hunting and fishing that hold us up. We invited them for a coffee with us and they had cookies to share with us and gave us a big chocolate and chips to take with us ä🍫😊. The terrain was fantastic today in mountains. Up hill and then very flat. Sun, a little bit of wind and no mosquitoes until the last couple of kilometers. We found a big rock to cook us lunch  behind in the sun and just relax with a beautiful view. It was couple of rivers to cross today and one bigger river. We found an ice bridge to walk across and had to jump over the middle to get over. Stig jumped first, Storm and then it was me left. So scared to fell in. We had a rope though. Dag 65 Bolna-Krukkistua (Saltfjellet) 27,43 km Today we started on Saltfjellet. Sun, heat and a little bit of wind when we came up on the plateau, just enough to keep the mosquitoes away. We have had an fantastic day. The last part was going down the valley along the river and there the mosquitoes were waiting for us to keep us company the last part. When we arrived at Krukkistua in the evening it was a man with a dog there from Bodø, we ended up sitting up late to talk to him. Dag 66 krukkistua-Bjølvassfjellet  (Saltfjellet) 21,56 km Today we walked pass two cabins with 5km between them, so we had a stop at them to refuel with water and food. The weather has been fantastic today as well with a little bit of wind to keep the mosquitoes away. We have meet lots of people. Almost the same amount we have meet on the entire trip until now we just saw today. We also meet a ranger who controls the national park. He stayed in one of the cabins and last night he was up to found fjell rev, he saw 7 babies.. Pretty cool. After the last cabin we walked off the marked track and climbed higher up the mountains for a view and to sleep in the tent in a lake up there. The terrain has been really easy and nice to walk in today. Dag 67 Bjølvassfjellet- Gjømmervatnet We wanted to jump in the lake this morning but it was so many mosquitoes that we decided not do it. We have bought an mashine to have outside the tent to keep the mosquitoes away and it helps a lot. Today we walked off the marked track again and climbed up a top instead of walking around the top down the valley on the marked track. On the top it was both wind and a little lake that was half covered in ice and half open water so we decided to swim here instead. It wasn't any mosquitoes but really cold instead. Stig was first in the water after we had changed the mind couple of times. 😅 When Stig jumped in the water Storm turned around and went up to our bags. He was probably thinking that <<I'm not up for this>> 😅. Stig had to jump in again as I didn't get a "good" photo. Now it was my turn and I couldn't be any worse so I had to jump in twice as well. It was really nice afterwards. But so cold in the water. It was five days last time we had a shower so we needed it. Food and tea after the swim before we continued. Yesterday my foot got really sore underneath and I also got a little blister underneath my heal. It wasn't any better today and have been pretty painful to walk. We are now on 21km and want to walk another 10km today and tomorrow we will then have 20km to the road. We ended up doing another 11km and very strange but the foot felt so much better. It was also very foggy the last 11km so we didn't see anything. Dag 68 Gjømmervatnet-Åseli 20,54km Today we just had another "transport day", we just wanted to get down to the road as fast as possible to get picked up of a friend of Stig that we are going to stay at and have a rest day and then he will drive us back there on Sunday we will walk to Bodø and take the ferry to Lofoten. The last 12km today down to Åselidalen was really beautiful with Åselitopparna next to us, waterfalls and a lot of up and down. The last part was very step and we had had a very high tempo down, the sweat was dripping and the legs burning. It was so nice to come down to a cold coca cola and change to dry clothes. Dag 69 Rest day Today is a rest day both clothes and ourselves has been washed. We are emptying our bags, hanging everything up outside in fresh air. We have been very good to do that almost every week. We don't have a goal to arrive at North Cape like a stinking bomb 😅💣. It's very important to look after both hygiene and equipment. If you look after the equipment they will last longer and you will also see if something is about to break etc. Razor, conditioner, lotion, foot file and hair oil is couple of things that is with us..  

//Gina Johansen 


310 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page