Saltfjellet


Denna veckan har vi avklarat 180km, 5521 m elevation gain 🔝 Och 5581 m ner âŹ‡ïž en total distans utav 1714,24km sen starten 6Maj. 

Stig pĂ„ vĂ€g ner ifrĂ„n Åselidalen. 

Dag 62 Umbukta-Kvitsteinsdalshytta 28,87 km Vi startade sent ifrÄn Umbukta idag och tog oss en ordentlig sovmorgon.  Det skulle bli mycket regn idag pÄ eftermiddagen men vi har haft turen pÄ vÄr sida. Lite regn i början och slutet mot kvÀllen/natten har varit uppehÄll men myclrt dimma . Vi gick inte fören vid 16 tiden ifrÄn Umbukta och stannade inom Sauvasshytta efter 12 km  för lite mat och torkade vÄra klÀder. DÀr var ett annat par med hund som vi satt och pratade med och drog ut lite extra pÄ tiden, dem var pÄ en helg tur. Precis innan vi skulle gÄ kom ett par till som ocksÄ var pÄ helg tur.  Det har varit fin lÞypa att gÄ pÄ. En del upp och ner och blött men annars enkel terrÀng att vandra i, alltid tungt första dagarna efter vi fyllt pÄ med en ny mat depÄ.

Dag 63 Kvitsteindalshytta-virvashytta 23,10km Som vanligt sĂ„ blev den en sen start idag igen 😅 Vi har vĂ€nt om hela dygnet. IgĂ„r la vi oss vid 4:30 pĂ„ morgonen och vakande runt 9 tidne för en kopp tea sen la vi oss en stund till. Första 8km idag var sĂ„ fruktansvĂ€rt varmt i skalklĂ€derna. Det var fuktigt i luften. Det blev en go pause i en hytta som stod pĂ„ fjĂ€llet för att torka klĂ€der, laga lunch och vila lite. Jag tog av mig skalklĂ€derna och gick i mina andra klĂ€der. Fantastisk vĂ€der att vandra i nĂ€r vi startade igen men regnet tog oss igen sista 1,5 timman. Jag var helt genom blöt utan skalklĂ€der. Stig hade iaf Skalbyxa pĂ„ sig. Storm han la sig och sov nĂ€r vi tog en snabb pause pĂ„ fjĂ€llet för att dricka vatten och mĂ€rkte inte att vi började gĂ„ sĂ„ vi gömde oss och försökte vissla pĂ„ honom men han lĂ„g dĂ€r bara sĂ„ tillslut fick vi gĂ„ upp nĂ€rmare och ropa pĂ„ honom, dĂ„ flög han upp. 😅 Vi kom fram vid midnatt och dĂ„ blev det Real turmat soppa med renkött och sĂ„ stekta vi oss pannkakor. 

Ren pÄ bete

Om du sÀger pip sÄ öppnar de munnen.. 

Kan ni skymta hytta pÄ toppen?

Svett svett och mer svett

LÀmnar ett meddelande i hytte boken 

En lunch tupplur

Dag 64 Virvasvytta-Bolna 26,34 km Idag kom vi oss lite snabbare ivĂ€g. Nu var det tvĂ„ trevliga herrar som bodde i stugan bredvid oss ifrĂ„n Rana jĂ€gare och  fiske förening som gjorde att vi inte kom ivĂ€g sĂ„ fort. Vi tog oss en kaffe med dom och dom bjöd oss pĂ„ kaka och skickade med oss en stor choklade kaka och chips 😊.  Det har varit  fantastisk terrĂ€ng att gĂ„ i idag pĂ„ fjĂ€llet. Sol, lite vind och inga mygg fören sista kilometerna.  Vi till och med hittade lĂ€ ifrĂ„n vinden bakom en stor sten och lagade lunch i solen pĂ„ fjĂ€llet och slappade av en stund dĂ€r.   En del Ă€lvar att korsa idag och speciellt en med mycket vatten, dĂ€r hittade vi en is bro att gĂ„ över och behövde hoppa för att komma över. Stig först, sen Storm och dĂ€r stĂ„r jag med Ă„ngest livrĂ€dd att jag inte ska klara hoppa över och ramla i vattnet 😅.

Nattens boende 

Sista Noccon pÄ ett tag

Morgon kaffe innan start.  

Första backen klar. 

Utsikt över Virvatnet 

NĂ„gon som somnade av.

HÀr blev det ett litet hopp dÀr is bron spruckit. 

Imponerande ren horn som vi hittade

Dag 65 Bolna-Krukkistua (Saltfjellet) 27,43 km Idag började vi Àntligen pÄ Saltfjellet. Sol och vÀrme med lite vind nÀr vi kom upp pÄ fjÀllet som höll myggen undan. Vi har haft en fantastisk dag. Sista biten gick ner i en dal lÀngs Àlven dÀr vÀntade myggen pÄ oss och höll oss sÀllskap sista biten. NÀr vi kom fram till Krukkistua sent pÄ kvÀllen var det helt sjukt med mygg utanför stugan. Det var bara att ta sig in sÄ fort som möjligt och stÀnga dörrar och fönster. Det var en  kille med hund ifrÄn BodÞ dÀr som vi blev sittandes med och pratade till sent.

Man tar varje tillfÀlle i akt för att svalka sig

Storm lÄnar mina grymma brillor Rydon slim ifrÄn Rudy project. Dessa hittat ni pÄ Sportbrillor.se! 

Äntligen korsar vi polsrcirkeln och nu Ă€r det sol dygnet runt 

Nedan Àr en bild serie pÄ Àlvkorsning i strömt vattnet. Vi kom över helt torra pÄ fötterna. 

Godis till Storm

Dags att ta pÄ sig vÀskan. 

Sport dricka ifrÄn Moonvalley.me

Kvitsteinelva

Nordstillelva

Nordstillelva

Dag 66 krukkistua-BjÞlvassfjellet  (Saltfjellet) 21,56 km Idag har vi gÄtt förbi tvÄ stugor som lÄg mellan 5km ifrÄn varandra sÄ det blev stop pÄ dem för vÀtske pÄfyllning och nÄgot att Àta. VÀdret har varit fantastiskt idag med och lite vind sÄ det her hÄllt myggen borta. Vi her trÀffat en del folk idag. NÀsta lika mycket folk som vi har sett pÄ hela turen fram tills nu har vi trÀffat idag. En kille frpn statens natur uppsyn var ute och checkade omrÄdet. Han sov pÄ en av stugorna och hadde i natt suttit vakt pÄ fjÀllet för att kolla efter fjell rev, vilket han sÄg 7 ungar.  Efter sista stugan vi stannade pÄ för lunch gick vi sen av den markerade leden och klÀttrade högre upp i bergen för utsikt och bak till en sjö för att ligga i tÀlt. TerrÀngen hÀr Àr vÀldigt lÀtt att gÄ i.

Skor pÄ luftning och mygg maskin igÄng. 

SÞre bjÞllÄvatnet 

SÞre bjÞllÄvatnet 

Efter Saltfjellet stua gÄr du förbi denna utsikten 

Bilderna nedan Àr ifrÄn BjÞlvassfjellet 984moh som vi gick över 

Nordre bjÞllÄvatnet 

Midnattssol innan lÀggdags 

HÀr har det gÄtt illa...

Dag 67 BjĂžlvassfjellet- GjĂžmmervatnet 31,62km Vi hade tĂ€nkt bada pĂ„ morgonen men det var sĂ„ mycket mygg sĂ„ vi bestĂ€mde oss för att inte göra det. Vi har köpt en myggmaskin som funkar vĂ€ldigt bra att anvĂ€nda runt tĂ€ltet. SĂ„ det hjĂ€lper en del. Idag gjorde vi ocksĂ„ en "avstickare" ifrĂ„n den markerade leden och valde att klĂ€ttra upp pĂ„ en topp och gĂ„ över den istĂ€llet för dalen runt dĂ€r leden gick. DĂ€r uppe var det bĂ„de vind och ett litet vatten som var halvt med is sĂ„ vi bestĂ€mde oss för att bada hĂ€r eftersom det inte var nĂ„gra mygg, men istĂ€llet var vattnet sjukt kallt. Stig var först i vattnet efter mycket tvekande om vi verkligen ska bada. SĂ„ fort Stig hoppade i vattnet gick Storm upp och la sig. Han tĂ€nkte sĂ€kert <<att det hĂ€r ska inte jag vara med pĂ„ >> 😅 Det blev tvĂ„ turer i vattnet för Stig eftersom jag inte fick till nĂ„gon "bra"bild. SĂ„ var det min tur och jag kunde inte vara sĂ€mre och var tvungen att hoppa i tvĂ„ gĂ„nger med. Galet kallt i vattnet men vĂ€ldigt hĂ€rligt efter Ă„t. Det Ă€r fem dagar sedan sist vi hade en dusch sĂ„ ett bad satt inte fel. Det blev en hĂ€rlig pause pĂ„ toppen med mat och en kopp tea innan vi gick vidare. IgĂ„r fick jag vĂ€ldigt ont under foten och en liten blĂ„sa under hĂ€len som jag lyckats tömma men den Ă€r inte helt bra och fram pĂ„ foten under Ă€r det bara ömt vilket har resulterat till att det har gjort vĂ€ldigt ont att gĂ„ idag. Vi Ă€r nu pĂ„ 21 km och har mat pause. MĂ„let Ă€r 10km till idag och imorgon har vi <<bara>> ca 20km kvar tills vĂ€gen. Det blev 11km till idag och konstig sĂ„ kĂ€ndes foten bara bĂ€ttre och bĂ€ttre. Vi hade dimma och dĂ„lig sikt sista 11km sĂ„ det blev ingen utsikt för oss.

Morgonmys i tÀltet

Nedan hÀr Àr en bild bomb ifrÄn lunch pausen med bad och mys pÄ Gamfalsfjellet 902moh. 

Ramsgjeltinden 1234moh. 

Storgamvatnet

Ullstrumpor ifrÄn Gococo. 

Crispi titan GTX

Han som aldrig ramlar... 

Sen kom dimman... 

Dag 68 GjĂžmmervatnet-Åseli 20,54km Idag hade vi bara en sĂ„ kallad transport etapp  och ville egentligen bara ner till vĂ€gen sĂ„ fort som möjligt för att bli upphĂ€mtad utav en vĂ€n till Stig dĂ€r vi ska bo i tvĂ„ nĂ€tter. Sen kör han oss tillbaka dĂ€r han hĂ€mtade upp oss sĂ„ tar vi oss till BodĂž med fĂ€rja till Lofoten. Sista 12 km idag ner genom Åselidalen var otroligt vackert med Åselitopparna bredvid oss, vattenfall och vĂ€ldigt mycket upp och ner. Sista biten blev vĂ€ldigt bratt och vi höll ett högt tempo idag sĂ„ svettan rann och benan kĂ€mpade pĂ„. Det var fantastiskt att komma ner till vĂ€gen och fĂ„ sig en kall cola sen och fĂ„ pĂ„ sig torra klĂ€der.

Snart Àr det multebÊr. 

Åselitopparna kommer fram bakom dimman. 1177moh 

Utsikt över Åselidalen 

Dag 69 Vilo dag Idag Ă€r en vilo dag och bĂ„de vi och klĂ€der har fĂ„tt sig en ordentlig tvĂ€tt. Vi tömmer vĂ€skorna hĂ€nger dom ut pĂ„ luftning tillsammans med all annan utrustning. Det Ă€r nĂ„got vi har varit duktiga pĂ„ att göra. Det Ă€r inget mĂ„l att komma till Nordkapp och lukta mer surt Ă€n vi behöver 😅. Hygien Ă€r viktigt och att hĂ„lla efter utrustning gör bĂ„de sĂ„ den hĂ„ller lĂ€ngre och man ser om nĂ„got hĂ„ller pĂ„ att gĂ„ sönder. Rakhyvel, balsam, mjukgörande krĂ€m, fotfil och lite olja till hĂ„ret har jag bland annat med i ryggsĂ€cken.  Vi har ocksĂ„ blivit ordentligt bortskĂ€mda hĂ€r vi Ă€r nu med grillmat igĂ„r och en flaska prosecco pĂ„ kvĂ€llen.  

  //Gina Johansen 

English translation

This week we has done 180km, 5521m elevation gain 🔝 and 5581 m down — And a total distance of 1714,24km since we started from Lindesnes 6th og May. 

Day 62 Umbukta-Kvitsteinsdalshytta 28,87 km We started late from Umbukta today and had an long sleep morning. It was ment to rain a lot this arvo but we have been lucky and not a lot of rain at all. We had a little bit of rain at the first part, but the evening/night was nice, just foggy and poor visibility. We started at 16 from Umbukta and stopped at Sauvasshytta after 12 km for something to eat and dry our clothes. It was another couple there with a dog on a weekend trip. We ended up talking for them and the time just ran away as usual... Just before we were going another couple came, them on a weekend trip as well. The track was nice. A lot of up and down, pretty wet but easy to walk.  Always heavy after we have got a new food depo and the bags are so topped up with food. Day63 Kvitsteindalshytta-virvashytta 23,10km As usual we started late today. We have turned around on the day and night. Yesterday we went to bed at 4:30am and woke up around nine for a cup of tea and went back to bed again. The first 8km today was so hot, I had my Gore tex and it was just so sweaty. It was humid. We had a nice break at a cabin that was up in the mountains and open for people to stay at for a little break. We dried the clothes, cooked us lunch and rested a little bit. I started in my other clothes after the break and the weather was perfect to walk in, but the rain catched us the last 1,5 hour. I was soaked, Stig still had his Gore tex pants on. Storm fall asleep when we had a little break for a drink, he didn't wake up when we started to walk so we ran off and were hiding behind rock and started to shout at him... But he didn't wake up. So we had to walk up and wake him up. He looked so surprised 😅 We had Real turmat soup with reindeer meet and pancakes for late dinner at night time. SĂ„ yum! Day 64 Virvasvytta-Bolna 26,34 km Today we were a little bit earlier at the start. Dit was two friendly men at the cabin next to us from Rana hunting and fishing that hold us up. We invited them for a coffee with us and they had cookies to share with us and gave us a big chocolate and chips to take with us Ă€đŸ«đŸ˜Š. The terrain was fantastic today in mountains. Up hill and then very flat. Sun, a little bit of wind and no mosquitoes until the last couple of kilometers. We found a big rock to cook us lunch  behind in the sun and just relax with a beautiful view. It was couple of rivers to cross today and one bigger river. We found an ice bridge to walk across and had to jump over the middle to get over. Stig jumped first, Storm and then it was me left. So scared to fell in. We had a rope though. Dag 65 Bolna-Krukkistua (Saltfjellet) 27,43 km Today we started on Saltfjellet. Sun, heat and a little bit of wind when we came up on the plateau, just enough to keep the mosquitoes away. We have had an fantastic day. The last part was going down the valley along the river and there the mosquitoes were waiting for us to keep us company the last part. When we arrived at Krukkistua in the evening it was a man with a dog there from BodĂž, we ended up sitting up late to talk to him. Dag 66 krukkistua-BjĂžlvassfjellet  (Saltfjellet) 21,56 km Today we walked pass two cabins with 5km between them, so we had a stop at them to refuel with water and food. The weather has been fantastic today as well with a little bit of wind to keep the mosquitoes away. We have meet lots of people. Almost the same amount we have meet on the entire trip until now we just saw today. We also meet a ranger who controls the national park. He stayed in one of the cabins and last night he was up to found fjell rev, he saw 7 babies.. Pretty cool. After the last cabin we walked off the marked track and climbed higher up the mountains for a view and to sleep in the tent in a lake up there. The terrain has been really easy and nice to walk in today. Dag 67 BjĂžlvassfjellet- GjĂžmmervatnet We wanted to jump in the lake this morning but it was so many mosquitoes that we decided not do it. We have bought an mashine to have outside the tent to keep the mosquitoes away and it helps a lot. Today we walked off the marked track again and climbed up a top instead of walking around the top down the valley on the marked track. On the top it was both wind and a little lake that was half covered in ice and half open water so we decided to swim here instead. It wasn't any mosquitoes but really cold instead. Stig was first in the water after we had changed the mind couple of times. 😅 When Stig jumped in the water Storm turned around and went up to our bags. He was probably thinking that <<I'm not up for this>> 😅. Stig had to jump in again as I didn't get a "good" photo. Now it was my turn and I couldn't be any worse so I had to jump in twice as well. It was really nice afterwards. But so cold in the water. It was five days last time we had a shower so we needed it. Food and tea after the swim before we continued. Yesterday my foot got really sore underneath and I also got a little blister underneath my heal. It wasn't any better today and have been pretty painful to walk. We are now on 21km and want to walk another 10km today and tomorrow we will then have 20km to the road. We ended up doing another 11km and very strange but the foot felt so much better. It was also very foggy the last 11km so we didn't see anything. Dag 68 GjĂžmmervatnet-Åseli 20,54km Today we just had another "transport day", we just wanted to get down to the road as fast as possible to get picked up of a friend of Stig that we are going to stay at and have a rest day and then he will drive us back there on Sunday we will walk to BodĂž and take the ferry to Lofoten. The last 12km today down to Åselidalen was really beautiful with Åselitopparna next to us, waterfalls and a lot of up and down. The last part was very step and we had had a very high tempo down, the sweat was dripping and the legs burning. It was so nice to come down to a cold coca cola and change to dry clothes. Dag 69 Rest day Today is a rest day both clothes and ourselves has been washed. We are emptying our bags, hanging everything up outside in fresh air. We have been very good to do that almost every week. We don't have a goal to arrive at North Cape like a stinking bomb 😅💣. It's very important to look after both hygiene and equipment. If you look after the equipment they will last longer and you will also see if something is about to break etc. Razor, conditioner, lotion, foot file and hair oil is couple of things that is with us..  

//Gina Johansen 


193 views0 comments

Recent Posts

See All

2020 Gina Johansen All rights reserved